Nakon što su četvorica radnika Hemijske industrije „Župa“ u sredu odustali od štrajka glađu protest u tom preduzeću koji je trajao šest dana prekinut je u potpunosti.


Većina učesnika protesta prekinula je protest dan ranije, posle sastanka sa Aleksandrom Ljubićem, državnim sekretarom Ministarstva privrede i finansija.

– Naš sindikat nije učestvovao u organizaciji štrajka jer nismo mogli da prihvatimo štrajkačke metode koje su podrazumevale štrajk glađu i pretnje samopovređivanjem. Jednostavno, iako smo podržali ispravne štrajkačke zahteve kao sindikalci ne možemo da stanemo iza metoda borbe koji mogu da dovedu do nečije smrti. S obzirom da je u štrajku bilo i nekoliko naših članova u toj meri smo bili zainteresovani za njegov ishod međutim aktivno nismo učestvovali jer ti radnici nisu želeli da ih mi zastupamo kao njihova sindikalna organizacija – objašnjava za Danas Goran Apostolović, predsednik Samostalnog sindikata HI „Župa“.

Prema njegovim rečima, štrajkači su sa državnim sekretarom Ljubićem dogovorili da će zaposleni moći da se prijave za socijalni program od 300 evra po godini radnog staža. Onim zaposlenim koji su radno angažovani, a njih je oko 190, biće isplaćeno po 12 hiljada dinara, a onima koji su na plaćenom odsustvu po sedam hiljada dinara.

Došlo je do promene i na čelu preduzeća. Nakon ostavke Snežane Stojković, Nadzorni odbor je za novog generalnog direktora HI „Župa“ postavio Bojana Cvetkovića. Skupština preduzeća održaće se 7. avgusta, a nakon toga će se raditi na procesu privatizacije koji bi mogao da bude završen do septembra. Apostolović ističe da je štrajk prekinut iako nije ispunjen zahtev da se zaposlenima isplate pet minimalnih plata, što iznosi oko 100 hiljada dinara po radniku. Privatizacija HI „Župa“ usledila je 2003. godine, a raskinuta je dve godine kasnije, otkada je preduzeće u vlasništvu države. Od tada je organizovano nekoliko neuspešnih tendera za njenu prodaju. Fabrika je u proces restrukturiranja ušla u aprilu 2010. godine. Sprovedeno je i nekoliko socijalnih programa, pa je broj radnika sa 1.400 smanjen na 335.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari