Sve veći broj ljudi okreće se internetu prilikom kupovine, prodaje i iznajmljivanja nekretnina. Po uzoru na sajtove u SAD, kao što su Craigslist.org i Trulia.com, taj trend se proširio i na ostatak sveta računajući Srbiju i region.

 Međutim, za razliku od nezavisnih američkih kompanija, većina lokalnih firmi u Srbiji u vlasništvu su i pod kontrolom velikih medijskih konglomerata. To je pretnja kvalitetu usluga ovih sajtova i objektivnom izveštavanju o nekretninama u regionu. Da bi se situacija sa oglašavanjem nekretnina u Srbiji bolje razumela, korisno je napraviti paralelu sa sajtom Craigslist.org, koji se smatra prvim sajtom za oglašavanje nekretnina. Taj sajt je 1996. godine počeo da pravi spiskove nekretnina u San Francisku, inače sedištu kompanije, da bi 2000. godine ponudom bili obuhvaćeni i drugi američki gradovi. Potencijalni kupci u SAD sada su u prilici da pretražuju nekretnine pomoću rafiniranih kriterijumima pretrage, kao što su cena, lokacija i vrsta nekretnine (kuća, stan, kancelarija, poljoprivrednog zemljišta…). Naravno, i prodavci mogu da iskoriste prednosti takvog načina oglašavanja i da dođu do svojih klijenata na efikasniji način.

Uspeh Craigslist izazvao je „eksploziju“ sajtova u SAD, preko kojih se oglašavaju nekretnine. Tako je recimo 2005. godine pokrenut sajt Trulia.com, koji potencijalnim kupcima nudi, između ostalog, i informacije o lokalnim školama, ili stopi kriminala, dok prodavcima nudi usluge lokalnog oglašavanja usmerenog ka ciljnim grupama potencijalnih kupaca. Već naredne godine pokrenut je još jedan sajt Zillov.com, koji osim osnovne usluge, nudi i informacije o tržištu hipoteka koje kupcima pomažu pri traganju za kreditima sa najnižim kamatnim stopama i uz hipoteku. Zillov je nedavno kupio StreetEasy.com, sličan sajt koji se fokusira na nekoliko regiona u SAD, kao što su oblast centralnog Njujorka, grad Vašington i Florida. Još jedan sajt vredan pomena je ForSaleByOwner.com, osnovan 1999. godine. Kao što i samo ime sugeriše, fokusiran je na pomoć vlasnicima nekretnina pri kupovini, prodaji i iznajmljivanju nekretnina.

Onlajn oglašavanje nekretnina u Srbiji nije na tako visokom nivou kao u SAD, ipak, moglo bi se reći da su sajtovi: Nekretnine.rs, Mojkvadrat.com i ProdamSam.com postavili temelje oglašavanja nekretnina na internetu. ProdamSam.com je jedinstven po tome što ne obuhvata samo Srbiju već ceo region Istočne i Centralne Evrope. Takođe je dostupan na svim lokalnim jezicima koji su zastupljeni na ovim teritorijama, kao i na engleskom i ruskom. Osim toga, nudi i imenik pružalaca usluga vezanih za nekretnine, a oglašavanje na sajtu je besplatno. Ali, suštinska razlika između srpskih i američkih sajtova ogleda se u njihovom vlasništvu i upravljačkoj strukturi. Za razliku od američkih sajtova, koji nisu utopljeni u neki medijski konglomerat, većina portala koji posluju u Srbiji i regionu u vlasništvu su velikih medijskih kuća. Primera radi, Mojkvadrat.com u vlasništvu je B92.net, a Nekretnine.rs u vlasništvu nemačko-švajcarske medijske kompanije Ringier Axel Springer. Izuzetak je ProdamSam.com, koji je u vlasništvu i pod upravom ProdamSam.com d.o.o. sa sedištem u Ljubljani.

Potencijalni korisnici usluga tih portala trebalo bi da se zapitaju da li mogu da računaju na povoljnosti onlajn kupovine i prodaje nekretnina, ako su sajtovi preko kojih to rade pod kontrolom moćnih medijskih kuća. Takva pozicija portala mogla bi da dovede do manje objektivnog izveštavanja o tržištu nekretnina. Kako da poverujemo da B92 ili Blic objektivno izveštavaju o tržištu nekretnina ako imaju sopstveni interes u tome? U slučaju kompanije Ringier Axel Springer moglo bi se razmatrati i pitanje uticaja strane kompanije na lokalno tržište nekretnina. Neizbežno je i pitanje: kakva je korist od toga da sajtovi za nekretnine budu u vlasništvu velikih medijskih kompanija. Za osnivače sajtova ili za medijske kuće, između kojih se obavlja novčana transakcija tokom akvizicije – korist je očigledna. To se, međutim, ne bi moglo reći za kupce i prodavce nekretnina, koji od simbioze medijskih giganata i sajtova za nekretnine mogu da imaju samo štetu.

Autor je stručnjak za upravljanje nekretninama sa više od petnaest godina radnog iskustva u Njujorku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari