Radomir Radošević i njegova supruga Vera su više od jedne decenije ulagali u životno osiguranje, da bi nekoliko meseci pred isplatu početkom 2005. doživeli da kuća kojoj su redovno isplaćivali novac Evropa osiguranje ode u stečaj.

Od tada je prošlo osam godina, gotovo isto toliko stara je i tužba kojom bračni par Radošević traži da im se isplati nekih 2.500 evra, ali još ne postoje naznake da bi to moglo da se desi. Radoševići nisu jedini kojima se ovo desilo. Na spisku oštećenih osiguranika koji čekaju novac koji im pripada je više od 3.000 pojedinaca i privrednih društava. Samo za životno osiguranje poverioci Evropa osiguranja potražuju ukupno 353 miliona dinara.

– Evropa osiguranje je bila dobra firma i ne znamo, niko od nas ne zna, šta se desilo da tako preko noći propadne. Lično sumnjam da je došlo do likvidacije tek tako – kaže za Danas Radošević, koji se gotovo 30 godina bavio osiguranjem. On je već u martu 2005. podneo tužbu Trgovinskom sudu, koji je dve godine kasnije presudio u njegovu, ali i korist mnogih drugih građana kojima je Evropa osiguranje ostala dužna. Radošević je napismeno dobio potvrdu da treba da mu se isplati 130.000 dinara, plus kamata na ceo iznos. Na spisku osiguranika, koji Radošević ima, nalaze se uglavnom pojedinci kojima je Evropa osiguranje u stečaju dužna da plati od 2.000 do 726.000 dinara. Međutim, Radoševići, kao i većina sa tog spiska, od tog novca nisu videli ni dinar. „Pokušali smo da dobijemo informacije od onih koji sede u kancelarijama ovog osiguranja, ali niko ne može da nam kaže da li će i kad nešto biti isplaćeno“, napominje naš sagovornik.

Evropa osiguranje je osnovano juna 1991, a Narodna banka Srbije je 17. januara 2005. donela rešenje o oduzimanju dozvole za rad i podnela Trgovinskom sudu u Beogradu predlog za pokretanje likvidacionog postupka. Rešenjem Trgovinskog suda postupak likvidacije počeo je u februaru, a za likvidacionog upravnika imenovan je advokat Veselin Kićović. Posle donošenja novog Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, Trgovinski sud u Beogradu je u avgustu te godine doneo rešenje kojim funkciju likvidacionog upravnika u postupku likvidacije Evropa osiguranja preuzima Agencija za osiguranje depozita. Firma je otišla u stečaj u martu 2009.

U Agenciji za osiguranje depozita za Danas kažu da isplata dosad nije bilo i da je stečajni postupak veoma usporavan u prvim godinama zbog velikog broja i složenosti prijava potraživanja poverilaca, vrlo kompleksnih parnica, a naročito one koja se tiče lokacije u Prizrenskoj ulici. „Poverioci su podneli 7.000 prijava potraživanja koje su obrađene i o kojima se stečajni upravnik izjasnio na ispitnim ročištima, kojih je dosad bilo 13. U skladu sa zakonom, poverioci se svrstavaju prema isplatnim redovima, među kojima životno osiguranje spada u prvi isplatni red“, napominju u Agenciji.

Zbog otežanog unovčavanja stečajne mase Privrednom sudu u Beogradu nije upućen nacrt za glavnu deobu i nije bilo isplate poveriocima, ali ističu u Agenciji, planirano je da se preduzmu sve moguće aktivnosti da se unovči deo stečajne mase i izvrši veći deo isplate do kraja 2013. Tačan datum početka isplate, kako kažu, biće naknadno utvrđen, odnosno kada se za to steknu uslovi u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, a poverioci će o istom biti obavešteni oglasom koji će biti objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, odnosno u Službenom glasniku Republike Srbije.

„U ovom trenutku, ukupna projektovana vrednost obaveza je veća od stečajne mase, pa se može proceniti da će stepen isplate potraživanja stečajnih poverilaca biti nešto iznad 50 odsto, a poverioci iz grupe životnog osiguranja bi trebalo da budu namireni u visini od 100 odsto, pošto spadaju u prvi isplatni red“, napominju u Agenciji za osiguranje depozita.

Treći stigli na red pre prvih

Osiguranici trećeg isplatnog reda, kako kažu u Agenciji za osiguranje depozita, koji su imali interesa i koji su to prihvatili, namireni su putem otkupa potraživanja od strane Udruženja osiguravača Srbije, uz umanjenje od 30 odsto, ali s obračunom kamate do dana isplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari