Srbija će prevremeno otplatiti 400 miliona dolara duga Londonskom klubu, što je oko polovine dugovanja tom poveriocu, saopštilo je juče Ministarstvo finansija i privrede Srbije. Kako se navodi u saopštenju, to će biti omogućeno pošto je Vlada Srbije usvojila predlog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića. Redovnom otplatom rate i prevremenim vraćanjem 400 miliona dolara Londonskom klubu javni dug Srbije će biti smanjen za 435,8 miliona dolara.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu iznosi 6,75 odsto, što je za oko dva procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine. Prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu od 1,1 milijarde dinara, a značajne uštede biće ostvarene i u narednim godinama, jer će biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata, navelo je Ministarstvo. Prema podacima Ministarstva, učešće ukupnog javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju februara iznosilo je 57,7 odsto.

Deficit budžeta 22,7 milijardi dinara

Deficit konsolidovanog budžeta na kraju februara bio je 22,7 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede Srbije. U januaru je zabeležen suficit od 3,8 milijardi dinara, dok je u februaru, koji je uobičajeno mesec sa najnižim nivoom budžetskih prihoda, ostvaren konsolidovani deficit od 26,6 milijardi dinara. Takva fiskalna kretanja u prva dva meseca, u najvećoj su meri u skladu s planom i pokazuju da bi konsolidovani deficit na godišnjem nivou trebalo da bude veoma blizu cilju za 2013. od 132 milijarde, odnosno 3,6 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari