Ukoliko se odmah ne povuku rešenja o otkazima deset radnika preduzeća Kronospan Srbija, članova našeg sindikata, rukovodstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ pozvaće sve svoje kao i članove Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, sve nezadovoljne radnike u Srbiji, da pokažu solidarnost i da protestima blokiramo dalji rad te lapovačke fabrike – ističe u pismenoj izjavi dostavljenoj našem listu Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.


Prema njegovim rečima o činu poslodavca u fabrici Kronospan sindikalci su obavestili međunarodne sindikalne federacije, upozorili čelnike opštine Lapovo na socijalne i političke konsekvence, kako je naglasio, brutalnog napada na ustavna, zakonska, sindikalna i osnovna ljudska prava radnika. On je dodao da Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ zahteva da se o slučaju otpuštanja radnika iz tog preduzeća po službenoj dužnosti hitno oglase ministar rada i socijalne politike i direktor Inspektorata rada.

– Dok se neodgovorni srpski političari već dva meseca preko medija dogovaraju oko formiranja nove vlade, tačnije rečeno oko podele plena, mnoga preduzeća su na izdisaju, ogroman broj radnika živi na ivici egzistencije, a poslodavci vešto koriste trenutak da se bezobzirno obračunaju sa radnicima i sa sindikalnim pokretom u Srbiji. Kako drugačije reći za slučaj kada bez ikakve najave, u jednom danu poslovodstvo inostrane kompanije Kronospan, otpusti deset mladih radnika i to samo zato što su članovi Sindikata „Nezavisnost“. A radi se o fabrici u koju je država Srbija parama poreskih obveznika uložila značajna sredstva za otvaranje radnih mesta i na deset godina ih oslobodila plaćanja poreza i doprinosa lokalnoj samoupravi u Lapovu – ističe Panović i dodaje da je reč o jednom od najtežih udara na sindikalni pokret u Srbiji i o zastrašivanju mladih radnika kako ne bi pokušali da se sindikalno organizuju.

Sa druge strane u poslovodstvu Kronospana za Danas tvrde da razlog otpuštanja desetoro radnika nije njihova sindikalna pripadnost, već da je reč o ekonomskim razlozima.

– Poznato je svima da je ekonomska situacija loša. Zbog toga što smo zabeležili ne baš sjajne finansijske rezultate, bili smo prinuđeni da ukinemo neka radna mesta i desetoro radnika su postali tehnološki višak. To je jedini i pravi razlog, dok njihova sindikalna pripadnost nema nikakve veze sa tim. Prema tome, Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ je na pogrešan način interpretirao slučaj koji se dogodio kod nas u fabrici – izjavila je za naš list Lana Mošić, finansijska direktorka Kronospana. Na naše pitanje da li je tačno da su zaposlenima ukinuti godišnji odgovori Lana Mošić je istakla da je i tu reč o „pogrešnoj interpretaciji“ ali nije htela da da bilo kakav komentar uz obrazloženje da je reč o unutrašnjoj stvari preduzeća i poslovnoj tajni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari