Iako je Agencija za privatizaciju obavestila rukovodstvo Preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović“ (PIM) zbog čega je obustavljen tenderska procedura, u toj firmi i dalje tvrde da je postupak prodaje nezakonit i da se pregovori sa jedinim ponuđačem, beočinskom cementarom Lafarž, odvijaju iza zatvorenih vrata. U PIM-u kažu da do danas nisu dobili objašnjenje zbog čega je tenderska procedura zaustavljena, zbog čega predstavnici Lafarža sa veštacima i advokatima i dalje obilaze preduzeće a pre dva dana su Agenciji poslali dopis u kome, između ostalog, podsećaju da „krivična dela zloupotrebe položaja u privatizaciji, ne zastarevaju 30 godina“.


U Agenciji za privartizaciju kažu za Danas da je tender, raspisan početkom prošle godine, zaustavljan u dva navrata jer „su utvrđene okolnosti koje onemogućavaju prodaju a za koje se nije znalo u momentu objave javnog poziva“ a odnose se na „sporne svojinsko pravne odnose“ zbog kojih bi moglo da bude dovedeno u pitanje obavljanje delatnosti na šta je kupac, inače, obavezan. U Agenciji potvrđuju da su, prema njihovim saznanjima, predstavnici Lafarža u vreme kada je postupak bio prekinut, u nekoliko navrata posećivali PIM, ali napominju da „svaka komunikacija između strana za vreme prekida postupka privatizacije ne može imati karakter pregovora“. Takođe, potvrđeno nam je i da je Vlada krajem juna ove godine donela zaključak kojim je iz procedure prodaje izuzimaju kamenolomi u Krnjači, Batajnici, Krčedinu i Golupcu. Nisu, međutim, mogli da nam potvrde da li je tačno da je Lafarž tražio izmenu Prostornog plana Srbije, čime bi mu bilo omogućeno da eksploatiše dvostruko više kamena nego što je to sada slučaj, i što tenderom nije predviđeno.

U PIM-u sumnjaju da je upravo čekanje na izmenu Prostornog plana pravi razlog za prekid tenderskog postupka, a upravo je to ono čega se zaposleni plaše. Oni procenjuju da Lafarž nije zainteresovan za hidrogradnju koja je osnovna delatnost firme, već samo za jedan kamenolom. Ukoliko je to tačno, i omogući mu se kupovina pod uslovima koji drugim učesnicima na tenderu nisu bili poznati, procenjuju da će za nekoliko godina više od 300 radnika ostati bez posla, a pri tom će kupcu biti omogućena eksploatacija kamena kojom bi u kratkom roku ne samo povratio uložen novac, nego i omogućio solidan profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari