U Srbiji 46,7 odsto privrednika ima pozitivna očekivanja od 2015. godine, ali među onima koji sarađuju sa Nemačkom taj procenat raste na 53,8 pokazalo je juče objavljeno istraživanje Prokredit banke i GfK-a. Kako je ocenila Mirjana Mitrović, direktorka marketinga Prokredita, privrednici kao najveće probleme ističu slabu prodaju, slabu naplatu i poreze, a u segmentu malih i srednjih preduzeća vlada indiferentnost, jer manje njih očekuje pad svojih poslovnih aktivnosti, ali manje njih očekuje i rast.


– Svaki drugi ispitanik veruje da će mu prihodi u 2015. biti isti kao ove godine, dok jedna petina veruje da će im se prihodi povećati. Među onima koji sarađuju sa Nemačkom, polovina veruje da će im se prihodi povećati, a sedam odsto da će se smanjiti – rekla je Mitrovićeva.

Ona je dodala da skoro 70 odsto ispitanika ne planira investicije tokom naredne godine, a pokazalo se i da je svest privrednika o prednostima energetski efikasnih projekata značajno niža nego 2012, mada kod onih koji sarađuju sa Nemačkom, raste. Ministar privrede Željko Sertić, koji je prisustvovao prezentaciji rezultata, najavio je da će njegovo ministarstvo do kraja godine pripremiti i izneti pred Vladu na usvajanje strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća za narednih pet godina.

– U toku je završna faza izrade strategije za MSP sektor od 2015. do 2020 godine. Ovaj dokument se bavi i unapređenjem poslovnog okruženja za rad MSP i pitanjem finansiranja preduzeća iz ovog segmenta. Prvi put je strategija urađena u saradnji sa privredom, uz učešće više od hiljadu privrednika i svih privrednih asocijacija. Budući da strategija obuhvata više od 40 institucija, pitanje implementacije će biti veoma bitno. Postavićemo tim koji će se baviti monitoringom primene strategije, usvojićemo akcioni plan sa preciznim rokovima i koracima koji treba da se preduzmu, kao i plan implementacije – rekao je Sertić.

Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora Prokredit banke ocenio je da je sada pravo vreme za investiranje u Srbiji jer su kamate na istorijski niskom nivou, ali da uprkos tome dve trećine kredita koji se odobravaju privredi u Srbiji odlazi na kratkoročne kredite za likvidnost, a samo trećina na dugoročne investicione zajmove.

– Nenaplativi krediti (NPL) su dostigli nivo od 23 odsto u bankarskom sektoru Srbije, pri čemu je u domenu privrede ovaj procenat 29. Ali, u Prokreditu imamo samo 3,7 odsto nenaplativih kredita. Problem je i to što već drugu godinu zaredom imamo pad kreditne aktivnosti u Srbiji, s tim što je kreditiranje privrede prošle godine palo za čak 10 odsto, a ove za jedan procenat – rekao je Janjatović.

On je podsetio da je Prokredit u poslednje tri godine plasirala više od 60 miliona evra u energetski efikasne projekte i obnovljive izvore energije i da je nedavno finansirala projekat izgradnje solarne elektrane iz koje se strujom napaja 15.000 domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari