Postupak prodaje „Telekoma Srbija“ vođen je transparentno, kroz tendersku proceduru u kojoj se unapred ne zna ko će biti kupac. Priče da je prodaja Telekoma nameštena za „Dojče telekom“, pokazala se kao netačna, jer se radi o transparentnom postupku, koji još traje.

Zato sada nije korektno govoriti o tome da li će ili neće biti kupca, već treba sačekati završetak procesa – rekao je premijer Mirko Cvetković na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj poslaničkim pitanjima i dodao da ne treba da postoji bojazan od mogućih zloupotreeba u trošenju novca od prodaje Telekoma.

Sednica posvećena prodaji Telekoma Srbije, inače, sazvana je na inicijativu poslanika Demokratske stranke Srbije. Premijer i njegovi saradnici odgovarali su na pitanja više od četiri sata. Ivana Andrića, poslanika Liberalno-demokratske partije zanimalo je kako će biti sprečena politička manipulacija trošenja para od prodaje ovog preduzeća, da li će deo para otići Srbija gasu, ali i da li vlada ima plan trošenja novca.

Premijer Cvetković je objasnio da neće biti moguće zloupotrebe u trošenju novca od prodaje „Telekoma“ i da taj novac neće biti utrošen na neefikasan način. Premijer je rekao da će novac od Telekoma delimično ići na servisiranje ranijih obaveza, a delom u investicije i da će trošenje tih sredstava biti javno. On je podsetio i da je fiiskalna politika pod kontrolom MMF-a, ali je i objasnio da preduzeća kao što su Telekom Srbija u dugom roku ne treba da finansiraju budžet nego sav profit treba ulagati u poboljšanje tehničkih mogućnosti tog resursa.

Na navode Nenada Popovića, poslanika DSS, da Telekom ostavaruje veliki profit i da to preduzeće ne treba prodavati, Cvetković je kazao da je profit Telekoma Srbija znatan i može da bude iskorišćen u proširenje tehničke baze, ali je i naveo da su potrebna mnogo veća ulaganja u tu kompaniju od profita koji ostvaruje. U prilog protivljenja prodaji Telekoma Srbije, Popović je naveo da su telekomunikacije strateški važan resurs za razvoj domaće privrede, da Telekom Srbija zapošljava veliki broj radnika i kooperanata, a da je u 2010. ostvario profit od 17 milijardi dinara što je najveći uspeh u Evropi. Popović je naveo i da je broj korisnika fiksne telefonije povećan na 3,3 miliona, a mobilne telefonije na 7,3 miliona i da je Telekom uložio u poslovanje 16 milijardi dinara što znači, prema njegovim rečima, da nije tačno da Telekom Srbija „gubi u trci sa konkurencijom“.

Odbacujući Popovićeve argumente Cvetković je rekao da svaki od argumenata ima i svoju drugu stranu i da se svaki može opovrgniti na adekvatan način, ali i da zatvranje unutar jednog kruga ne doprinosi postizanju dobrih rezultata. Odgovarajući na pitanja poslanika SNS o propustima u privatizaciji „Telekoma“, Cvetković je istakao i da je uobičajena praksa da se u takvim postupcima angažuje finansijski savetnik koji bi ukazivao na moguće nepravilnosti. On je naveo da je vlada angažovala svetski respektabilnu firmu, „Siti banku“, ističući da u postupku prodaje „Telekoma“ nije prekršen nijedan zakonski propis.

Na pitanje predstavnika SNS-a da li ima informacije da je neko u postupku prodaje od „Telekoma Austrija“ tražio proviziju od 120 miliona evra, Cvetković je naglasio da nije čuo tako nešto, a oni koji imaju takva saznanja trebalo bi da to, uz odgovarajuće dokaze, prijave nadležnim organima ili će u protivnom postati saučesnici u nelegalnim radnjama.

Premijer je ocenio i da su izjave pojedinih opozicionih političara, u kojima se poručuje budućem kupcu da nije dobrodošao, štetne za državu i ne utiču pozitivno na proces privatizacije „Telekoma“. Jorgovanka Tabaković, poslanica SNS-a odgovorila je da je izjava Tomislava Nikolića pretočena u krivičnu prijavu koju su naprednjaci podneli zbog prodaje Telekoma.

Razgovori o aranžmanu sa MMF-om od maja

Vlada Srbije bi u maju trebalo da počne razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom aranžmanu Srbije sa tom međunarodnom institucijom. Primena novog aranžmana mogla bi da počne u avgustu ili septembru – rekao je juče u Skupštini Srbije premijer Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari