Početak izgradnje Južnog toka u Srbiji važan je korak u obezbeđivanju energetske stabilnosti i bezbednosti, ali i zamajac za razvoj celokupne industrije zemlje, naglašavaju predstavnici stručne javnosti koje je kontaktirao Danas.

Prema mišljenju Vojislava Vuletića, generalnog sekretara Udruženja za gas Srbije, najvažnija stvar u ovom aranžmanu je direktan priliv stranih investicija u zemlju.

– Izgradnja Južnog toka vredna je dve milijarde evra. Od te cifre Rusi obezbeđuju milion evra direktnih investicija. To je ozbiljna količina novca za jedan projekat koji se sprovodi u Srbiji. Ono što je za nas bitno je da će tokom gradnje biti angažovano oko 2.500 radnika i još mnogo veći broj koji će u projektu učestvovati indirektno. Dakle, naše firme će se baviti podizvođačkim radovima i zaradiće na tom poslu. To je izuzetno važno za srpsku industriju, ali i privredu uopšte. Kada radovi budu završeni, određeni broj ljudi će biti angažovan na održavanju. Pored toga, država će inkasirati novac od tranzitnih taksi. Kada se sve to stavi na jedno mesto, jasno se vidi da je reč o kapitalnom projektu – naglašava Vuletić.

On dodaje da je isto tako važno i što će nakon izgradnje Južnog toka Srbija raspolagati dovoljnim rezervama prirodnog gasa i nikada više neće zavisiti od toga da li će transport „plavog energenta“ preko Ukrajine i Mađarske biti obustavljen.

– Dobijamo alternativni pravac snabdevanja koji nam garantuje sigurnost i mogućnost stvaranja viškova koje ćemo moći da prodajemo. Takođe nećemo više morati da plaćamo visoke tranzitne takse za gas kroz Ukrajinu i Mađarsku, već ćemo gas dobijati direktno na našoj granici. To je velika stvar – navodi Vuletić.

Na pitanje da li će nakon izgradnje Južnog toka cene gasa koje Srbija kupuje od Rusije biti niže, naš sagovornik objašnjava da to isključivo zavisi od potraživanih količina.

– Ako naručite veću količinu gasa, sasvim je normalno da ćete obezbediti određeni popust, odnosno nižu cenu na veću količinu. Stoga je sasvim jasno zašto je u nekim slučajevima Nemačkoj lakše da obezbedi nižu cenu za gas nego recimo Srbiji – ističe Vuletić.

Ekspert za strana ulaganja Milan R. Kovačević slaže se sa ocenom da generalno gledano aranžman Srbije sa Rusijom o izgradnji Južnog toka zemlji donosi benefite.

– S obzirom na to da ćemo dobijati veće količine gasa nego što je to sada slučaj i da nećemo zavisiti od samo jednog pravca, građani Srbije će imati koristi od izgradnje gasovoda. Naravno, to važi samo u slučaju da sve bude onako kako je i najavljeno da će biti. Drugim rečima, Srbija će imati koristi od tog posla u onoj meri u kojoj naša domaća preduzeća budu uključena u njegovo izvođenje. Sa druge strane, neke stvari vezane za dva potpisana ugovora o ruskoj pozajmici i tranzitnim pravima još uvek nisu dovoljno poznata. Zbog toga je bitno da Vlada što pre upozna javnost sa sadržinom tih ugovora – kaže naš sagovornik.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković deli mišljenje ostalih sagovornika i ističe da je Južni tok „sjajan posao za Srbiju“.

– Ne treba trošiti reči i objašnjavati koliko je značajno to što više nećemo zavisiti samo od jednog pravca snabdevanja gasom iz Mađarske. Sa punim pravom se može reći da je izgradnja Južnog toka pun pogodak ne samo za energetski već i za elektroenergetski sektor naše zemlje. Ne samo da ćemo imati dovoljno gasa već ćemo povećati zalihe i električne i toplotne energije. Naime, uz Južni tok će se praviti i gasne elektrane. Dovoljno je da se naprave samo tri, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pa da se u znatnoj meri poveća elektroenergetska stabilnost Srbije – naglašava naš sagovornik.

U brojevima

U deonicu gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra. Gradnja tog gasovoda u našoj zemlji trebalo bi da bude završena za dve godine. Kapacitet Južnog toka u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje. Deonica gasovoda kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka, za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Izgradnjom Južnog toka Srbija će dobiti drugi pravac snabdevanja gasom, jer su trenutno isporuke moguće samo gasovodom iz Mađarske. Prve količine gasa trebalo bi da budu isporučene 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari