Proizvodnja herbalnih sirovina i proizvoda, za koje Srbija ima izuzetne prirodne resurse, beleži značajan rast u poslednjih nekoliko godina, a doprinos tome očekuje se i od klastera Herbal PharmaNet koji je osnovan sa ciljem da unapredi veze i tržišno orijentisanu saradnju između svih učesnika u sektoru.

Udruživanjem, članovi će kroz zajednički rad, imati mogućnost da poboljšaju svoju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, ostvare bolje predstavljanje i lobiranje sektora pred nacionalnim i međunarodnim institucijama, i da unaprede istraživanje i razvoj inovativnih tehnologija i proizvodnje herbalnih proizvoda – istakao je juče Peđa Cerović, koordinator Herbal PharmaNet na promociji tog klastera održanoj u hotelu Moskva uz podršku Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije.

Prema njegovim rečima klaster se dosad bavio edukacijom i promocijom članova, postavljena je veb prezentacija i izrađen je zajednički katalog. Slavko Glibetić, predsednik Upravnog odbora Herbal PharmaNet je naglasio da je dan promocije faktički prvi radni dan klastera iako je osnovan još u maju. On je objasnio da to poslovno udruženje predstavlja koncentraciju međusobno povezanih preduzeća i srodnih i različitih delatnosti, specijalizovanih dobavljača i pružaoca usluga i sa njima povezanih organizacija podrške kao što su naučno-istraživačke institucije , agencije, fondovi i slično. Klasteri mogu da povezuju zajedničke interese kako na području proizvodnje tako i na području nabavke, prodaje, specijalizovanih usluga, radne snage itd.

– U Srbiji postoji nekoliko samoorganizovanih klastera među kojima smo i mi, ali se nadamo da ćemo vrlo brzo dobiti podršku nadležnog Ministarstva ekonomije i tako se stabilizovati kao udruženje – naglasio je Glibetić. On je dodao da je za klaster izuzetno bitno da ima što više članova kako bi lakše podnosio aplikacije za određene grantove i ozbiljnija je ukupna infrastruktura koja daje bolje izglede za dobijanje sredstava iz pristupnih fondova.

Herbal PharmaNet je osnovan kao profesionalno poslovno udruženje iz oblasti proizvodnje biljnih lekova, tradicionalnih biljnih lekova, funkcionalne hrane, dodataka ishrani i kozmetike. Udruženje ima 13 članova, organizovano je na principu klastera i pored privatnih preduzeća u članstvu ima i razvojne i obrazovne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari