Puštena u rad solarna elektrana Saraorci 1Foto:PROMO/Dragan Mujan

U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji i puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji „Saraorci“ čija je ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9,86 megavata, saopštio je investitor, nemačka AVR grupa.

U drugoj fazi biće dograđeno još 1,5 megavata. Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017. godine, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

„Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15,1 gigavatsati što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna, ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima. U junu 2024. se očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95 megavata, a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u Saraorcima. Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa“, izjavio je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

„Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9,86 megavata, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma. Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari