Ukoliko Vlada Srbije u ovom trenutku odustane od reformi, ja nemam šta da tražim u takvoj vladi. U nju sam ušao jer sam duboko uveren da su promene nužne odmah, a ne za dva, tri meseca. Ne želim da verujem da smo krenuli u ove reforme samo radi marketinga. Želim da verujem da smo zaista ozbiljno krenuli u reforme – rekao je ministar privrede Saša Radulović u razgovoru sa novinarima Ekonomske rubrike Danasa.

On je naglasio da se sada čuju i glasovi da iz procedure treba povući već usvojene predloge zakona o privatizaciji i o stečaju, pa bi ukupna situacija mogla da se protumači da se partije pripremaju za izbore i da se odustaje od reformi koje su obećali.

On je istakao da domaćim političarima malo znači podrška međunarodnih finansijskih institucija reformama koje je najavilo Ministarstvo privrede, jer one zadiru u status privilegovanih kategorija zaposlenih iz kojih se crpu glasovi.

– Suština reformi jeste da država izgradi jake, samostalne institucije koje rade svoj posao, da uredi sistem jake socijalne zaštite, a da privredu oslobodi stega i napravi takav poreski sistem koji stimuliše zapošljavanje i rast proizvodnje. Jedan od prvih koraka na tom putu jeste smanjenje doprinosa na teret poslodavca, čime bi se direktno smanjili troškovi rada. Mislim da bi, umesto subvencija pojedinim probranim firmama, kako je to funkcionisalo do sada, ovo bio najbolji sistem podsticaja za sva preduzeća, posebno za ona koja proizvode i izvoze. Na drugoj strani, progresivnom stopom više bismo opteretili visoke zarade, tako da bi oko 70 odsto radnika moglo da računa na veće plate, a uvećane bi bile i šanse za otvaranje novih radnih mesta – kaže ministar privrede i dodaje da bi u tako prekomponovanom poreskom sistemu dobili veće prihode od poreza na dohodak građana, a manje prihode od doprinosa.

Radulović objašnjava da bi u takvom modelu „lošije“ prošli poslodavci koji zapošljavaju mali broj radnika a imaju veliku imovinu i visoke profite, jer bi tu zahvatanja bila veća, pa pretpostavlja da i iz tih krugova dolaze otpori. On kaže da je sadašnja struktura fiskalnih prihoda izrazito nepovoljna, jer u njoj dominira priliv od doprinosa, što je destimulativno za poslodavce koji žele da proizvode i potrebni su im radnici.

– Celokupna reforma ide na to da zapošljavanje postane jeftino. Treba pogledati strukturu poreskih prihoda – imate namet na rad, porez na potrošnju (PDV, akcize i carine), imate poreze na imovinu i na dobit korporacija. Ako sadašnji teret sa leđa zaposlenih i građana prebacite na bogatije slojeve, na profit i na privredu, ali sa drugom strukturom, onda se stimuliše zapošljavanje. Vi praktično smanjujete sve troškove koji prethode stvaranju profita i tek taj segment oporezujete. Takvo prekomponovanje mora da prati i reforma zdravstvenog sistema, penzionog i naravno reforma državne administracije – objašnjava Radulović.

Naš sagovornik kaže da koncept izmena u zdravstvenom i penzionom sistemu nije još definisan, ali da je na tu temu razgovarano u resornim ministarstvima. Osnovu predloga Ministarstva privrede čini stav da se u stečena prava, na primer u penzionom sistemu, ne dira.

– Onaj ko je već u penziji nikakvu promenu ne može da pretrpi, zato što oni ne mogu ništa da urade sada da promene svoje stanje, bilo bi neodgovorno na bilo koji način menjati njihov položaj. To važi i za sada zaposlene, prava koja su stekli do sada neće biti menjana za deo staža do usvajanja reformskih zakona, za drugi deo do penzije primenjivao bi se obračun koji bude utvrđen zakonom i koji će pre svega zavisiti od toga koliko je zaposleni sam izdvajao mimo obaveznog minimalnog iznosa, za drugi stub privatnog osiguranja – kaže ministar.

On ističe da svako ko je radio i izdvajao doprinose mora da ima veće prihode u starosti od onih koji to nisu činili, ali da kao humano društvo i za te kategorije stanovništva, socijalno ugrožene koji su prešli 65 godina starosti, mora da se obezbede mesečna primanja dovoljna za preživljavanje.

– To nije 200 evra, računice su različite, razni modeli u raznim zemljama, ali je takav sistem deo paketa univerzalne socijalne zaštite, za koji smatramo da treba da postoji u Srbiji. Po njemu svaka porodica koja je socijalno ugrožena, bez podnošenja 50 papira i 100.000 dokaza, mora da dobije socijalnu pomoć. I da ona bude otprilike 15.000 dinara po porodici, plus 5.000 po članu domaćinstva, tako da za tročlanu porodicu bude nekih 25.000 i da u okviru toga zaštitimo socijalno ugrožene. Ali to su okvirne računice koje bi u svakom slučaju zavisile od stepena i rezultata izvršenih reformi – naglasio je Radulović.

Prema njegovim rečima, promene bi pretrpeo i zdravstveni sistem, koji više ne bi bio finansiran iz doprinosa, već iz ostalih poreskih prihoda.

– Za zdravstvo se izdvaja oko dve milijarde evra i sa stanovišta korisnika, potpuno je nevažno da li se one obezbeđuju iz doprinosa ili iz nekog drugog državnog prihoda. Ono što jeste, međutim, bitno za građene, to je da li država poštuje ustavnu kategoriju da svi imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Mi sada imamo sistem da se ona ne obezbeđuje radnicima kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose i mislim da time kršimo Ustav – zaključuje naš sagovornik.

Još jednom o penzijama

U razgovoru sa novinarima Danasa Saša Radulović je potvrdio da u prethodno objavljenom tekstu o penzionoj reformi koju predlaže Ministarstvo privrede nije bilo toliko pogrešno interpretiranih izjava, „već je problem naslov koji je čitaoce i ostale odvukao na pogrešnu stranu“, ali pre svega one koji sam tekst nisu ni pročitali, zaključeno je. „Mislim da postoji velika želja, potreba diskreditacije, da se svaka stvar koristi kako bi se napravila slika kako se ne zna šta se radi, šta se priča, lete ideje na sve strane da nema konzistentne politike“, objasnio je ministar privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari