Ni jedna od ličnih karata javnih preduzeća i privrednih društava koje treba da obuhvataju popis imovine, obaveza, kupaca i dobavljača firmi, a koje je trebalo da budu dostavljene Ministarstvu privrede, ne sadrži potpune podatke, izjavio je ministar Saša Radulovića na konferenciji povodom prvih mesec dana mandata u Vladi. Rok za dostavljanje ličnih karata produžen je do kraja nedelje, nakon čega će biti objavljen spisak preduzeća koja nisu htela da sarađuju, a 15. oktobra biće objavljen javni poziv firmama u restrukturiranju da se uključe u postupak rešavanja njihovog statusa.


– Od 615 privrednih subjekata koji su u ingerenciji Agencije za privatizaciju i od 35 javnih preduzeća, dobili smo veoma škrte podatke, ni jedna lična karta nije potpuna, iako su se tražile informacije koje su inače zakonska obaveza. Od 216 preduzeća nismo dobili nikakvu sliku, 114 je dalo nezadovoljavajuće karte, 49 je kooperativno, ali su podaci loši, dok tek 46 ima približno potrebne podatke. Od 153 ostala preduzeća u Agenciji, 17 ne želi nikakvu saradnju, osam je dalo nezadovoljavajuće informacije, jedno sarađuje ali sa lošim podacima, dok je 127 približno ispunilo zahteve – rekao je Radulović.

On je naglasio da od javnih preduzeća jedno ne želi da daje podatke, devet je dalo nezadovoljavajuće informacije, 12 ih je kooperativno ali su podaci loši, dok je 13 dalo podatke koji su upotrebljivi. Radulović je naglasio da se nedostavljanje traženih podataka neće tolerisati, i da će biti sankcionisano.

Prema rečima ministra, privredi treba smanjiti namete i progresivno oporezivanje bilo bi efektnije, ali Vlada još nije utvrdila na koji način će to biti urađeno i u kom roku. I poreska reforma će iću u pravcu smanjenja doprinosa, ali ne i poreza na dohodak, što znači da lokalne samouprave ne treba da brinu da će ostati bez dela prihoda. Primena novih poreskih rešenja za koje se opredeli Vlada, zavisiće, kako je rekao Radulović, od stanja u republičkom budžetu, čiji je deficit trenutno veći od planiranog, usled pada prihoda, ali se ministar uzda i da će novi poreski sistem omogućiti da se velikim delom legalizuje siva ekonomija koja čini više od 30 odsto u ukupnom prometu. Naime, sadašnja zahvatanja i oterala su veliki deo privrednika u sivu zonu i na crno tržište, a ukoliko bi stopa bila prihvatljiva, i njima bi bilo lakše da legalizuju biznis, što bi moglo da popuni budžetsku rupu nastalu zbog smanjenja zahvata.

Radulović je najavio da će do kraja godine biti usvojene izmene četiri zakona – o radu, o planiranju i izgradnji, privatizaciji i stečaju. najavio je i da će 15. oktobra biti objavljen poziv investitorima za 179 preduzeća u restrukturiranju. „Namera je da se do kraja ove godine utvrdi da li ima zainteresovanih kupaca ili investitora koji žele da se uključe u rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari