Poslanici Skupštine Srbije juče su nastavili raspravu o amandmanima na Predlog izmena Zakona o radu i Zakona o PIO.

 Od 169 amandmana koliko je, uglavnom opozicija podnela na Zakon o radu, nadležni skupštinski odbori prihvatili su dva amandmana poslanika i jedan svoj amandman, kojima se suštinski ne menjaju predložena rešenja iz Zakona o radu. Od 12 amandmana na predložene izmene Zakona o PIO prihvaćen je jedan amandman opozicije, a sam nadležni skupštinski odbor predložio je jedan svoj amandman.

Prihvaćen je amandman grupe poslanika DS i NDS kojim je dodato da se ugovor o radu ne može zaključiti sa usvojiocem ili usvojenikom, a ne samo sa supružnikom, kako je to bilo predviđeno. Prihvaćen je i amandman koji je podneo poslanik SNS Dragan Todorović, kojim se precizira da poslodavac može da otpusti radnika nakon što mu je dao pisano obaveštenje kako da obavlja posao, a „ukoliko radnik ne poboljša rad u ostavljenom roku“. Prvobitno je u predlogu zakona pisalo „ukoliko zaposleni nastavi da izvršava poslove na nezadovoljavajući način nakon proteka određenog roka“.

Tokom rasprave o amandmanima opozicija je negodovala jer vladajuća koalicija nije imala sluha ni za jedan njihov amandman, kojim bi, kako su tvrdili , bio poboljšan ovako loš zakon koji štiti krupni kapital i tajkune. A ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin ostao je pri stanovištu da će predloženim rešenjima radnici biti mnogo bolje zaštićeni, a da će aktivniju i značajniju ulogu, nego do sada, imati i inspekcija.

Pomenuo je da su, recimo, u isplati plata poslodavci kasnili od mesec dana do dve godine, te da je u 17 slučajeva traženo pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što se ne primenjuju mere bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. U narednom periodu, primenom izmena i dopuna zakona, smanjiće se mnoge zloupotrebe, a mora se rešiti i problem uplate doprinosa, jer je mnogo poslodavaca koji to sada ne čine, a da radnici pri tome i ne znaju da im se doprinosi ne uplaćuju.

Poslanica DS Gordana Čomić upitala je ko je sprečavao inspekciju rada u prethodne dve i po godine da radi svoj posao. „Da li je problem bila opozicija, nedostatak para, nedostatak ljudi“, upitala je Čomić i primetila da su odredbe predloženog zakona veoma ozbiljne „da bi se moglo dozvoliti da se predstavnik vlade ponaša kao opozicija“.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je juče da su izmene Zakona o radu „isključivo u korist poslodavaca“ i da će njima svim zaposlenima u Srbiji plate biti smanjene za 10 do 20 odsto. DS je podneo veliki broj amandmana, rekao je Stefanović, sa željom da promeni neka nepovoljna rešenja, ali je naišao na negativan stav poslanika vladajućih stranaka. „Šta smo dobili kao odgovor? Da DS mrzi Srbiju, da smo mi ljudi koji hoće da organizuju subverzivne aktivnosti, što, naravno, nije tačno“, naveo je Stefanović.

Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe NDS naveo je da je prva podrška koja je stigla predloženom zakonu o radu zapravo došla od Miroslava Miškovića i Delta holdinga . „Dakle on ima cilj da što manje plati, a da što više zaradi. Naravno, njegov kapital ne bi bio toliko veliki da se na taj način nije ponašao, a tako se ponašaju i svi drugi privrednici, kako ih nazivaju tajkuni. No , nas u NDS to ne sprečava u pokušaju da ga menjamo“, rekao je Veselinović, što je izazvalo brojne reakcije i polemike poslanika Srpske napredne stranke .

„Laž je da smo tražili podršku Miroslava Miškovića i Delte za ove izmene zakona o radu, laž je da nam je takva podrška trebala, ali je istina da ste za Miroslava Miškovića kada ste vi vršili vlast pravili zakone, da bi on postajao bogatiji i da bi postao gospodar Srbije“, poručio je opoziciji šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

On je objasnio da njegova stranka nije tražila podršku pojedinaca već Unije poslodavaca Srbije, sindikata i „onih koje je DS ostavio bez posla“. „Oni koji su se ogrešili o zakon u periodu kada ste vi vršili vlast gospodine Veselinoviću, u vremenu SNS, čije ste ime sa šapatom govorili, idu na optuženičku klupu, ma koliko veliki i silni bili“, poručio je Babić i zaključio: „Taj tajkun je pravio vaše vlade“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da ne može da se otrgne utisku da u parlamentu dominira politikanstvo, a ne zakon. „Vrlo sam šokiran da bilo koja frakcija DS sada sme da izgovori ime Miroslav Mišković, to nikada nije bilo dozvoljeno, to je velika demokratizacija u našem društvu, nekad se sa puno pijeteta govorilo o tom čoveku“, prokomentarisao je Vulin i dodao da je taj čovek pre dve godine upoznao zatvor upravo zbog stvari koje je radio za vreme vlasti frakcija DS, a ako je Delta podržala zakon, odlično i baš mi je drago. Vulin je upitao opoziciju odakle toliko gađenje prema jučerašnjim saborcima i prema svakom ko zapošljava nekog u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari