Raste prodaja letnjih aranžmana za Hrvatsku 1

Politička zatezanja na relaciji Beograd – Zagreb ne preslikavaju se u velikoj meri na narod, odnosno nisu od presudnog uticaja u situaciji kada srpski turista odlučuje gde će letovati. Tako je u ovom trenutku, kada tek počinje zagrevanje za letnju sezonu, u pojedinim beogradskim turističkim agencijama potražnja za destinacijama u Hrvatskoj porasla u odnosu na prošlu godinu i do 70 odsto. Jednostavno, iz igre omiljenih jeftinijih destinacija zbog terorističkih napada ispali su Turska, Egipat i Tunis, a interesovanje je poraslo za Hrvatsku, Španiju i Grčku.

– Interesovanje je već sada veliko za Jadran. Hrvatska je sada uz Grčku i Bugarsku najbezbednija destinacija. Odlično se prodaje Španija. Cela Evropa će ove godine, tako zasad izgleda, letovati u Hrvatskoj i Španiji jer su neke destinacije, poput Tunisa, Egipta, pa i Turske gotovo zatvorene – kaže Mihajlo Jovanović iz agencije Relax.

Veoma mali broj agencija u Srbiji ima u ponudi Hrvatsku, većina je naravno koncentrisana na Grčku i Tursku, bar je do sada tako bilo, zbog jeftinijih aranžmana. Veliki broj srpskih gostiju odlazi na Jadran u sopstvenom aranžmanu, tražeći smeštaj u apartmanima preko interneta ili u kuće rođaka ili prijatelja. Međutim, Jovanović kaže da njihovi aranžmani za smeštaj u hotelima naročito u Istri i na Hvaru, idu odlično.

– Na primer, imamo u ponudi sedam polupansiona u hotelu na Hvaru za 300 evra. U to je uračunat prevoz autobusom i trajekt. To je zaista povoljno za Hrvatsku – napominje Jovanović.

Problema zbog političke situacije nema, a oni koji putuju sa njima, tvrdi Jovanović, nisu doživeli neprijatnost.

– Svake godine se priča o problemima i političkoj zategnutosti, ali se to ne odražava na turizam i broj turista iz Srbije se ne smanjuje. Ono što je zaista bezbedno jeste Istra, ali i Krk, Korčula, Kvarner, pa i Dalmacija, onaj deo oko Splita. Manje prodajemo aranžmane u severnoj Dalmaciji (Zadar i Šibenik), dok je za Dubrovnik interesovanje manje jer je inače skup – ističe naš sagovornik. Prosečna cena sedmodnevnog boravka u Hrvatskoj je između 400 i 450 evra i to za polupansion.

Naravno, to je znatno skuplje u odnosu na Grčku, ali agencije u Srbiji za Grčku prodaju uglavnom apartmane, dok se u Hrvatskoj „rade“ hoteli, i to uglavnom polupansionski smeštaj.

Da broj turista iz Srbije u Hrvatskoj raste pokazuju i podaci Ministarstva turizma Hrvatske. Iako Srbi nisu među najbrojnijim gostima na Jadranskoj rivijeri, prošle godine ih je bilo 117.000 što je za osam odsto više nego godinu dana ranije.

– Hrvatsku je prošle godine posetilo 14,8 miliona gostiju koji su ostvarili 80,2 miliona noćenja, što je rast od 8,5 odsto u dolascima i 6,9 odsto u noćenjima u odnosu na 2014. godinu – kažu za Danas u ovom Ministarstvu.

Najveći broj turista u Hrvatskoj prošle godine bilo je iz Nemačke, više od 2,2 miliona, koji su proveli 16,8 miliona noćenja, što je u odnosu na 2014. povećanje od šest odsto.

Uvećan i broj noćenja

– Tokom 2015. Hrvatsku je posetilo 117.000 gostiju iz Srbije koji su ostvarili 697.000 noćenja, što predstavlja rast od osam odsto u dolascima i 12,5 odsto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu – ističu u Ministarstvu turizma Hrvatske. Prema poslednjim podacima dostupnim za januar ove godine, Hrvatsku je posetilo 156.000 gostiju, napominju u Ministarstvu, od toga 3.445 njih iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari