Osim tima stručnjaka konsultantske kuće „McKinsey“ koja u narednih mesec dana treba da uspostavi finansijsku „dijagnozu“ za RTB Bor, kako bi ga pripremila da neki od modela privatizacije, u borskom kombinatu bakra su i dvojica nezavisnih eksperata iz Amerike. Njihov zadatak je da provere opravdanost uloženih sredstava u izgradnju novih pirometalurških agregata u Boru i to sa tehničko-tehnološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta. Prvi utisak ovih stručnjaka o radu nove topionice i fabrike sumporne kiseline veoma je pozitivan.

– Nema dima! Tražili smo od kolega iz Bora da nas odvedu na neki vidikovac, da odnekud, gde je pregled grada dobar, proverimo ima li dima. Oduševljen sam, jer smo i odatle videli da sve besprekorno funkcioniše. Čuo sam i da se desio požar u fabrici sumporne kiseline, sve nam je poznato, ali mogu da kažem da nova fabrika danas veoma dobro radi. Imam veoma pozitivan utisak – rekao je Erik Partelpog, koji je sa predstavnicima Svetske banke u Boru bio i 2006. godine.

Poslednjih dana RTB Bor i nova topionica često su bili u novinskim naslovima i to u negativnom kontekstu na koje je reagovao Ekološki savez „Eko agenda 7/1935“ Bor. U dopisu koji je potpisao potpredsednik Odbora ovog ekološkog saveza, Dragan Jankucić, navodi se da je izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline za grad i okolna sela potpuni ekološki pogodak, kao i da je od prve ekološke bune u Boru 1935. godine, kada se zahtevao čist vazduh nad gradom i okolnim selima, do ispunjenja tog zahteva prošlo tačno 80 godina.

– Meštani okolnih sela koji su generacijama živeli u ekološki najzagađenijoj sredini, kada im je topionički dim uništavao svu letinu i zdravlje, znaju da cene razliku između stare i nove topionice. Neprimereno je da to ne uvažavaju pojedinci iz RTB-a i zlonamerno iznose neistine o novoj topionici kao o potpunom promašaju. Na taj način, opravdavaju vekovno trovanje građana Bora i okolnih sela i svesno umanjuju zalaganja Vlade Srbije i menadžmenta RTB-a u istorijskom ekološkom podvigu – stoji u dopisu „Eko agende 7/1935“ Bor.

Reagovali su i reprezentativni sindikati Rudnika bakra Bor na nedavnu izjavu glavnog urednika NIN-a da su, kako se navodi u saopštenju „RTB Bor i Resavica leševi prošlosti i da takva preduzeća treba sahraniti“. Smatrajući da je i uloga medija, pored ostalih, da pomognu u oživljavanju ovih poslovnih sistema koji obezbeđuju opstanak življa na ovim prostorima, sindikati RBB podsećaju na brojne fabrike i infrastrukturne objekte koji su urađeni zahvaljujući rudarima i metalurzima Bora i Majdanpeka. Podsećaju i na 1994. godinu i čuveni Avramov dinar čije je pokriće garantovano borskim i majdanpečkim zlatom. Poručujući da „rudari još nisu spremni za umiranje“ predstavnici Sindikata „Nezavisnost“ RBB, Industrijskog sindikata RBB i Samostalnog sindikata RBB ocenjuju da teško stanje dodatno otežavaju izjave predstavnika Rudarskog sindikata Srbije „koji su od 2012. do kraja 2015. godine žarili i palili u kompaniji“.


Duga lista

Reprezentativni sindikati podsećaju da su brojni objekti, infrastrukturni i fabrike, izgrađeni zahvaljujući borskom i majdanpečkom bakru i zlatu. Na dugoj listi nalazi se autoput Beograd-Niš, pruga Beograd-Bar, fabrike Novkabel, valjaonica bakra Sevojno, topionica cinka u Trepči, fabrika kablova u Zagrebu, zatim hidroelektrana „Đerdap“, Sava centar, infrastruktura i žičare na Kopaoniku, više odmarališta na hrvatskom i crnogorskom primorju, oprema Instituta za majku i dete, investicije u puteve, verske i sportske objekte…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari