“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Srećko Zdravković, sada već bivši većnik u Boru, smenjen je na poslednjoj sednici Skupštine grada. Za Danas kaže da je jedan od razloga njegove smene to što je odbio da bude član internet tima SNS-a.

On kaže da je smenu inicirao on sam pošto se, kako tvrdi, do sada nikada nije desilo da većnik bude smenjen već su većnici bili pod pritiskom da sami podnesu ostavku.

“Razlog je verovatno da ne dođe do neke javne sramote. Ja sam jedina osoba koja je zahtevala da javno i zvanično bude smenjena, a ne da podnesem ostavku. Razlog je zašto sam tako zahtevao, je što smatram da ništa nisam pogrešio i da ništa nisam radio protiv interesa grada Bora”, objašnjava Srećko Zdravković.

Prema rečima našeg sagovornika, nikoga nije prevario ili radio neke nečastive radnje, tako da vlast nije imala šta da napiše kao obrazloženje njegove smene.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 2
Grad Bor Foto: J.B.K. / Danas

“Zato su našli pravni način. Ako odbornička grupa zahteva smenu, potrebno je da navedu razlog, a kada to predlaže gradonačelnik, onda nije potrebno da se razlog navede. Tako je gradonačelnik podneo predlog za mojom smenom, što je i izglasano”, ističe on.

Srećko Zdravković navodi da je smena na taj način njemu dala prostora, da se desetak minuta obrati na Skupštini, zahvali na dosadašnjem poverenju i objasni šta je radio po oblastima u proteklom periodu.

Srećko Zdravković objašnjava kako je došlo do sukoba

On dodatno objašnjava, da je sukob sa gradonačelnikom počeo još septembra meseca, i da je tražio mesecima način da ga smeni, a da on nije želeo da podnese ostavku.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Nerazumevanje sa gradonačelnikom koje je eskaliralo kasnije mojom smenom počelo je još septembra meseca. Ovaj sukob sa Vučkovićem je došao kasnije. Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, kao stotinu puta do sada, zahtevao od funkcionera, direktora i odbornika, da svi budu članovi internet tima SNS-a, gde sam ja kazao da nikada nisam bio niti želim time da se bavim. Jednostavno ja nemam stomak za to – niti da hvalim, niti da “pljujem” po ljudima, naročito ne sa lažnih profila”, navodi Zdravković šta je gradonačelnik zahtevao od njega.

Na naše pitanje, da li je normalno da gradonačelnik jednog grada zahteva od odbornika, funkcionera i direktora, da “botuju” za vladajuću partiju preko lažnih profila, on odgovara:

“Naravno da to nije normalno. Ovo je Srbija, i mnoge stvari koje su normalne ovde nisu, a tamo gde nisu, kod nas jesu. Pritisak je krenuo na samom sastanku gde sam odmah dobio zahtev da podnesem ostavku, što sam ja odbio. Zatim sam dobio još tri poziva iz kabineta i stranke da podnesem ostavku sutra do 12 sati, ali sam uvek odbijao. Drugi put je pritisak krenuo kada sam se protivio izgradnji toplane na sečku, kao javno – privatno partnerstvo. I tada sam trpeo osude što govorim istinu. Zastrašivali su me tada. Verovatno su definitivno odlučili da me smene kada sam bio protiv odluke da se grejanje građanima Bora naplaćuje 39 odsto od cene kada se odjavljuju od daljinskog grejanja, što odbornici nisu izglasali. Odmah nakon toga bila je zakazana i sednica Veća sa tom istom temom, na koju nisam želeo da se pojavim i glasam za takvu odluku, pa je to dodatni razlog. Takođe, u decembru sam odbio da idem na stranačke mitinge van Bora, kao i na “spontano okupljanje” na otvaranju stadiona u Zaječaru. Ukratko, mogu da kažem da je moja smena usledila nakon moje pobune šta se u gradu Boru radi”, objašnjava on.

On je jedini iz vlasti osudio dešavanja u Kancelariji za mlade

Srećko Zdravković kaže, da je on jedini osudio pritisak Vučkovića na radnice Kancelarije za mlade, i smatra da je i to uticalo na njegovu smenu, ali da su razlozi koje je naveo, ipak više uticali na to.

“To je samo jedna kap u moru. Nisam više mogao da ćutim, i podržao sam ove mlade devojke. To bih uradio bilo kome da se desilo, bez obzira da li je to uradio čovek o kome smo govorili ili bilo ko drugi”, kaže naš sagovornik.

Zdravković za Danas kaže da on nikada zvanično nije potpisao pristupnicu Srpske napredne stranke (SNS), ali ističe da je na njihov predlog izabran za većnika.

“Pomagao sam SNS politički kroz svoj rad, ali i kroz kampanje. To nije tajna i ja to ne krijem. Od svoje prošlosti ne bežim, niti je krijem. Smatrao sam da mogu na taj način da dam doprinos svom gradu, i ostvarim neke ciljeve za mlade preko vladajuće partije”, objašnjava Zdravković.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 4
Foto: J. B. K.

“To je urađeno bez bilo kakvog papira ili odluke. Do sada su bila četiri čoveka u Veću zadužena za omladinu tj. na čelu Kancelarije za mlade, a Vučković je sada tu bez zvaničnog papira. Njegova funcija je odbornik i on po toj funkciji ne može biti nadležan. On je došao u KZM i sam je kazao šta će raditi, a devojke koje su bile tu morale su sve da slušaju i da ga izveštavaju. Takođe im je pričao sa kim smeju, a sa kim ne smeju da se druže. Čak je tražio da njega promovišu. One su tražile zaštitu grada, a ostalo sve znate. Niko nije reagovao osim mene.”, kaže on.

Zdravković za sada neće govoriti o političkom angažmanu u budućnosti

Na naše pitanje, da se u Boru licitira, da on priprema Grupu građana za sledeće izbore, Srećko Zdravković kaže:

“Izbori u Boru su relativno skoro. To je moja privatna i lična stvar i ne želim u ovom trenutku da govorim o tome. Mogu samo da kažem da mi to sada nije motiv. Čuo sam razne priče, ali ništa za sada neću komentarisati”.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 5
Foto: J. B. K.

Na naše pitanje da ako ipak ode u politiku, da li je moguća saradnja sa Srpskom naprednom strankom, Zdravković odgovara:

“Ako uđem u politiku, ja uvek prvo gledam ljude, a ne stranke. Sve zavisi koji ljudi će biti na čelu neke političke stranke. Ako SNS vode Janošević i Milikić, saradnje neće biti. Spreman sam za saradnju sa ljudima, opet kažem ali ne sa strankama”, objasnio je Srećko Zdravković.

Zdravković kaže da je Dom omladine otvoren 2018. godine

Što se Doma omladine u Boru tiče on kaže da je on otvoren 2018. godine.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 6
Foto: J.B.K.

“Prvo smo pozvali poslanike da nam pomognu. Pa odbornike, a kada smo videli da ne možemo ništa da uradimo, napravili smo peticiju koju je potpisalo 5.700 građana Bora. Takođe su na kraju pomogli opštini da donese pravu odluku i podrže mlade, tadašnji kordinatori SNS-a za naš region Zoran Milojević – Zelja i Luka Petrović”, govori kako je došlo do osnivanja Doma omladine tj. kako je vlast presekla i u poslednjem trenutku rešila da podrži tadašnju inicijativu “Mladi u centru”.

Na naše pitanje da li je normalno da kordinatori SNS-a odlučuju šta će se u Boru podržati i graditi, Srećko Zdravković odgovara:

“Naravno da nije normalno. Ali u ovakvom društvo kao što je naše, svaki čovek koji želi da nešto pokrene ili promeni, mora da razgovara sa svim akterima i donosiocima odluka. Nažalost za Bor, ti koordinatori su imali mnogo više sluha za želje i potrebe mladih nego mnogi funkcioneri sa lokala”, zaključio je on.

“Gradonačelnik je na jednom od sastanaka, zahtevao da svi budu članovi internet tima SNS-a”: Smenjen većnik iz Bora Srećko Zdravković, govori za Danas 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Svoje obraćanje na Skupštini grada Bora kada je smenjen, Srećko Zdravković, završio je sa: “Ne možete me promeniti, ni moj sistem vrednosti. Jedino što možete jeste da glasate. Pa izvolite, pucajte – ja i dalje držim čas”.

Kontaktirali smo gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, ali do objavljivanja teksta, on nije odgovorio na naša pitanja. Poslednji put kada smo ga kontaktirali, odgovor takođe nismo dobili, ali smo na njegovom Fejsbuk profilu, etiketirani kao novinari tajkunskog Šolakovog medija.

Ivan Vučković, zamenik predsednika Skupštine Bora, za Danas kaže da su mu izjave Srećka Zdravkovića o njemu simpatične bez obzira što nikakve veze nemaju sa stvarnošću.

Ivan Vučković, zamenik predsednika Skupštine grada Bora, za „Danas“ kaže da su mu celokupne izjave Srećka Zdravkovića simpatične bez obzira na to što nikakve veze nemaju sa stvarnošću.

“Zdravković dobro zna zbog čega je smenjen i to nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa mnom, što je i sam potvrdio na “oproštajnom” govoru na Skupštini grada Bora. Odbornici su ga smenili (praktično) jednoglasno, jer znaju koliko je „dobar radnik“. Čak ni tzv. „opozicija“ u skupštini nije bila protiv njegove smene. Svi su, dakle, želeli njegovo razrešenje i ta slika vredi hiljadu reči. Smenili su ga odbornici, predstavnici građana, a ne ja ili gradonačelnik. Svako ko ne ispunjava određene standarde u radu ne bi trebalo da drugome zauzima radno mesto”, zaključio je Vučković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari