Sa ruske granice ove godine vraćene dve pošiljke bresaka 1

U toku 2016. godine dve pošiljke svežih plodova breskve, koje su iz Srbije trebalo da završe na ruskom tržištu, vraćene su zbog prisustva breskvinog smotavca Grapholita molesta (sin. Cydia molesta).

Dodaje se da su fitosanitarne inspekcije izvršile kontrolu vraćenih pošiljaka, ali da nije utvrđeno prisustvo tog štetnog organizma.

– Svaka pošiljka koja se vraća u našu zemlju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije. Ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Republike Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naređuju adekvatne mere, npr. industrijska prerada. U slučaju da se pronađe karantinski štetni organizam naređuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora – objašnjavaju u Ministartsvu.

Inače, pitanja su Ministartsvu poslata nakon informacije da su tri tone bresaka vraćene sa rusko.ukrajisnke granice jer su bile zaražene breskvinim smotavcem. Stručnjaci koje je Danas konsultovao, ukazuju da je vest preneta sa lokalnih ruskih i ukrajinskih medija i da nije proverena, ali dodaju da ih zbunjuje količina koja se navodi da je vraćena. „Kamioni koji od početka sezone masovno vrše prevoz voća i povrća za Rusiju, imaju kapacitet od najmanje 20 tona, sve ispod toga bilo bi skupo. Zato je nelogično da se utvrdi kako samo deo tovara nije ispravan, jer bi u tom slučaju bio vraćen ceo šleper u kome je to otkriveno“, kažu stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari