Vlada Vojvodine i Naftna industrija Srbije u narednih nekoliko meseci formiraće zajedničko preduzeće za korišćenje geotermalnih izvora energije, najavili su juče pokrajinski premijer Bojan Pajtić i generalni direktor NIS Kiril Kravčenko posle potpisivanja Memoranduma o saradnji.


Kako je izjavio Kravčenko, NIS koji već ima 78 geotermalnih izvora energije, u zajedničko preduzeće uložiće 14 miliona evra. Prema rečima Pajtića, preduzeće neće biti moguće osnovati sve dok Skupština Srbije ne donese zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji on očekuje do kraja ove godine. On je dodao da Vojvodina obiluje geotermalnim izvorima energije, ali se od postojećih 78 izvora, koristi tek jedna petina.

– U toj oblasti treba da se ugledamo na naše susede Mađare, ili na Austriju i druge zemlje, koje znatno više koriste geotermalne izvore energije. To je velika šansa za zapošljavanje – kazao je on. Pajtić je dodao da se ti izvori energije mogu koristiti za banje i turističke centre, za grejanje u poljoprivredi, industriji i podsetio da Srbija narednih deset godina mora da obezbedi oko deset odsto potrošnje energije iz alternativnih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari