Sberbank: Rast profita, moguća i kupovina drugih banaka 1Foto: EPA

U prvoj polovini ove godine Sberbanka je u Srbiji ostvarila rast gotovinskih kredita stanovništvu od 43 odsto, što odgovara iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Profit banke do juna dostigao 635 miliona dinara, što je rast od 35 procenata, dok su depoziti građana porasli za 10 odsto i dostigli 31,5 milijardi dinara. Banka je zabeležila i veliki pad nenaplativih kredita, a do kraja godine planira da proda paket potraživanja od 40 miliona evra, čime će dodatno smanjiti udeo NPL-ova.

Marijana Vasilesku, predsednica Izvršnog odbora, rekla je da Sberbanka ima tržišni udeo od 19 odsto u servisiranju i finansiranju spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije, a planira i da poveća ovaj udeo time što će početi program povezivanja izvoznika iz Srbije sa svojim najvećim klijentima u Rusiji. Odgovarajući na novinarska pitanja, Vasilesku je rekla i da je Sberbanka kadra da se širi i preuzimanjem drugih banaka u Srbiji i da „gledamo šta može biti zanimljivo“.

Ona nije želela da detaljnije komentariše odnose između Sberbanke i Agrokora, naglasivši da se time bavi Sberbank Rusija, a ne banka u Srbiji.

– Sberbank Rusija će koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi rešila nastalu situaciju – rekla je Vasilesku. Na dodatno pitanje da li to znači i mogućnost da ova banka preuzme firme poput Frikoma ili maloprodajnog lanca Meraktor, odnosno Idea, ona je rekla da je rešavanje problema sa Agrokorom „proces koji se odvija postupno“, te da će banka učiniti sve da reši pitanje svojih potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari