Poznati proizvođač kamiona SISU auto preuzeće deo imovine Fabrike automobila Priboj, gde će pokrenuti proizvodnju novih kamiona i delova, predviđeno je Memorandumom o saradnji koji su juče u prisustvu premijera Aleksandra Vučića potpisali ministar privrede Dušan Vujović i direktor finske kompanije.

 Kako je najavljeno, na osnovu te investicije će u septembru u FAP-u biti zaposleno prvih 200 radnika, a kasnije još 400. U ovom trenutku sa svim zavisnim preduzećima FAP zapošljava oko 950 radnika.

– Ovo je veliki dan za FAP, Priboj, ali i Srbiju, jer je dovedena renomirana evropska firma koja će za kratko vreme oživeti nekadašnji centar industrije u ovom delu Srbije – rekao je Vučić.

On je dodao da će Vlada podržati investiciju SISU auta u Priboju, a plan je da se u Srbiji osnuje kompanija za proizvodnju, prodaju i razvoj teških komercijalnih vozila i komponenti.

SISU auto je renomirani finski proizvođač kamiona koji pod robnom markom „sisu“ predstavlja lidera na tržištu specijalnih teških kamiona, prilagođenih posebnim potrebama za rad na nepristupačnim terenima i u teškim vremenskim uslovima, a pored civilnog programa proizvode i paletu vojnih vozila. Specijalni kamioni kompanije „SISU auto“ baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benz najnovije generacije, pa će posle potpisivanja ugovora, tvrde u Vladi, i ta tehnologija stići u pribojske pogone. „SISU auto“ nije samo kupac već ima status Mercedesovog partnera, jer njegovi inženjeri za Mercedes razvijaju posebna tehnološka rešenja.

Nakon višegodišnjih problema u poslovanju FAP-a, Vlada je u novembru prošle godine osnovala Radnu grupu za pronalaženje održivog rešenja. Prema svim analizama, tržište Evrope je prezasićeno, a proizvođači kamiona imaju višak kapaciteta. Jedinu šansu za opstanak na tržištu imaju vodeće kompanije koje proizvode serije daleko veće od onoga što je FAP proizvodio na vrhuncu svog poslovanja. Stoga je Radna grupa zaključila da jedina šansa za opstanak proizvodnje kamiona u Priboju leži u visokospecijalizovanim, ali malim serijama, odnosno u skupljim kamionima sa specijalnom šasijom i vanstandardnom nadgradnjom.

Podsećanja radi, krajem oktobra prošle godine radnici FAP-a su u Priboju organizovali višednevne blokade pruge tražeći da im se isplate zaostale zarade i overe zdravstvene knjižice, a zahtev je bio i da fabrika ne ode u stečaj, već da se za nju nađe strateški partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari