Jedno od osnovnih pitanja koja muče poslodavce u Crnoj Gori jeste kako eliminisati, ili bar ublažiti, biznis barijere koje sputavaju preduzetnički duh. Poslodavci su prepreke sa kojima se suočavaju nazvali ubice biznisa i godinama rade protiv njih ali ta borba ne daje željene rezultate. Doduše, opšta ocjena je da je, već nekoliko godina unazad, poslovni ambijent u Crnoj Gori znatno poboljšan ali i da stalno treba raditi da bude još bolji.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  O uslovima poslovanja najčešće se oglašava Unija poslodavaca Crne Gore, mada svoj stav u vezi s tim iznose i Savjet stranih investitora, Privredna komora, Montenegro biznis alijansa, Američka privredna komora, a to je i glavna tema razgovora prilikom redovnih godišnjih susreta crnogorskog premijera Mila Đukanovića sa ovim udruženjima posebno sa Savjetom stranih investitora i predstavnicima Privredne komore.

Tako je, recimo, Unija poslodavaca Crne Gore glavne prepreke u poslovanju, ili „ubice biznisa“, svrstala u pet grupa ili kategorija. Najveću prepreku, prema ocjeni UPCG, čini neadekvatan regulatorni okvir. Na drugom mjestu te nepopularne rang- liste našao se otežan pristup finansijskim sredstvima, zatim visok procenat sive ekonomije, korupcija koja je prisutna u svim oblastima i na svim nivoima, dok petu grupu čini nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Unije poslodavaca u prošloj godini, u odnosu na 2014, došlo je do poboljšanja u dvije oblasti, dok je u tri stanje lošije. Pomak je zabilježen u pristupu finansijskim sredstvima kao i u stanju obrazovnog sistema u odnosu na tržište rada. S druge strane, kad je riječ o regulatornom okviru, sivoj ekonomiji i korupciji, stanje u 2015. godini bilo je lošije nego prethodne godine.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović ističe da rezultati istraživanja jasno pokazuju da se još uvijek ne može govoriti o poslovnom ambijentu koji je podsticajan sa aspekta razvoja i održivosti biznisa. Ona je pozvala privrednike da se aktivno uključe u kampanju „Bez barijera. Da posao ne stoji“, koju je UPCG pokrenula. „Poslodavci će dodatno analizirati uzroke nastanka biznis barijera, a zatim će ponuditi preporuke za njihovo eliminisanje“, poručila je Suzana Radulović.

Spisak primedbi

Poslodavci se žale i na visinu, ali i na veliki broj taksi koje moraju da plaćaju. Privrednici, naročito oni na sjeveru Crne Gore (npr. iz Bijelog Polja), navode, kao jednu od nelogičnosti, propis da se taksa za izgradnju puteva plaća i na lokalnom i nacionalnom nivou. Privrednicima smeta i neefikasnost lokalne samouprave i to navode kao jednu od većih biznis barijera. Najviše primjedbi na rad lokalne samouprave imaju oni koji posluju u Podgorici, dok su radom inspekcijskih organa podjednako nezadovoljni poslodavci iz svih djelova Crne Gore. Ipak, za nijansu su, možda, nezadovoljniji turistički poslenici u primorskim gradovima, koji tvrde da su inspekcijske kontrole u jeku ljetne sezone veoma česte i nepotrebne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari