Cementna industrija ima velike potencijale za spaljivanje otpada, koji u našoj zemlji uglavnom završava na divljim deponijama. Korišćenjem najsavremenijih tehnologija i filtera, spaljivanje otpadnih materijala koji se ne može reciklirati, ne zagađuje životnu sredinu, rešava zemlju problema nagomilanog đubreta, ali i smanjuje potrošnju neobnovljivih prirodnih resursa – rekao je Miladin Avramov, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja prilikom posete cementari Holcim u Češkoj.

Memorandumom o razumevanju cementarama u Srbiji omogućeno je da kao alternativni energent godišnje iskoristi oko 25.000 tona automobilskih i traktorskih guma, oko 350.000 tona produktnih materija iz Sartida, kao i znatne količine otpada mesne industrije.

– Cementara Holcim u Popovcu dobila je saglasnost o spaljivanju guma pre tri godine, beočinska cementara Lafarž dozvolu je dobila prošle godine, dok Titan iz Kosjerića još uvek nije prošao studiju o proceni uticaja na životnu sredinu – rekla je pomoćnica ministra životne sredine Ljiljana Stanojević i dodala da se kvalitet vazduha u tim mestima stalno prati tako da razloga za zabrinutost nema, iako se lokalno stanovništvo u više navrata bunilo protiv spaljivanja otpada.

Zamenik češkog minista ekologije Karel Blaha, istakao je da se u toj zemlji otpad spaljuje još od 2001. godine. On je dodao da je na početku bilo protesta građana, ali da su ljudi vemenom shvatili da je taj proces bezbedan po životnu sredinu. Češki Holcim obišli su predstavnici sve tri cementare u Srbije, kao i predstavnici Ekoreka, kompanije za upravljanje otpadom, koja snabdeva cementare na teritoriji centralne i istočne Evrope. Tokom sledeće godine, Ekorek bi trebalo da počne sa radom i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari