Američka privredna komora u Srbiji ocenila je juče da u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji postoje brojni pozitivni pomaci, ali da procedura izdavanja građevinskih dozvola još nije na odgovarajući način definisana.

Predsednik Odbora Američke privredne komore za nepokretnosti, Đorđe Nikolić iz advokatske kancelarije NKO, pozitivnim izmenama smatra značajno smanjenje kategorije subjekata koja treba da plate naknadu za konverziju zemljišta kao i mogućnost dobijanja građevinske dozvole pre sprovedenog postupka konverzije.

– Postoje brojne pozitivne izmene. One se pre svega odnose na pitanje konverzije prava korišćenja zemljišta uz naknadu, gde je značajno sužen broj lica koja treba da sprovedu taj postupak uz naknadu, što smatramo da je veoma pozitivno, iako je stav Američke privredne komore da bi konverzija prava korišćenja uz naknadu trebalo da bude potpuno ukinuta – rekao je Nikolić.

– Međutim, problem je što izmene zakona ne definišu na detaljan način tok i sadržaj procedure izdavanja dozvola, već je predviđeno da to bude urađeno podzakonskim aktima koji još nisu pripremljeni, što može da rezultuje paralizom sistema za određeni vremenski period od dana usvajanja izmena- rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari