Zemlje našeg regiona teško će privući pažnju stranih investitora same za sebe, zbog čega moramo da ih ubedimo da oni ovde dolaze na tržište od 100 miliona stanovnika, kada se uračunaju i Bugarska i Rumunija.

 Moramo da delujemo regionalno, a tek kada investitore zainteresujemo za region, onda možemo da promovišemo pojedinačne zemlje – rekao je juče Kevin Morison, predsednik Britanske trgovinske komore u Sloveniji, napominjući da ima problem da ubedi ljude u Americi i Velikoj Britaniji da dođu u Sloveniju koja predstavlja tržište od samo dva miliona ljudi.

– Slovenija je u mnogim aspektima drugačija od Srbije, ali i u njoj ima mnogo neiskorišćenih prilika, a u nekim oblastima je čak i iza Srbije. Mislim da moramo na neki način ponovo zajednički da delujemo – istakao je Morison, govoreći na panelu o regionalnoj trgovini i investicionim prilikama, u organizaciji Britansko-srpske privredne komore i međunarodne revizorske kuće KPMG.

Kako je ocenjeno na panelu, glavne prednosti Srbije zbog kojih investitori ovamo dolaze su obrazovana i jeftina radna snaga, koja dobro govori engleski, dok je kao mana naglašena spora pravosudna reforma i odnos sa Kosovom. Kao minus nam je upisana i obimna birokratija, mada troškovi administracije, kako kažu investitori, nisu veliki. Domaći predstavnici su veći akcenat stavili na problem birokratije, dok su stranci na panelu potencirali pitanje transaprentnosti, političke nestabilnosti i korupcije, a jedna od krupnijih zamerki Vladi je upućena i povodom „više od 100“ raznih strateških planova koji postoje, ali na čijoj primeni je malo toga urađenog.

Ipak, kako je ocenjeno, veliki broj ovih mana može se pripisati bilo kojoj od desetak zemalja u okruženju, tako da Srbija nije izuzetak po ovom pitanju.

Na panelu se dalo čuti i mišljenje koje se ne viđa tako često u Srbiji, a to je da naša zemlja ima veliki podstrek da ne uđe u Evropsku uniju, jer će odmah po pristupanju troškovi poslovanja u Srbiji značajno poskupeti. Zato će, kako je podvučeno, možda najbolje biti kada Srbija bude pred vratima EU, ali kada kroz njih još ne prođe.

Britanski investitori su ocenili i da je velikim kompanijama lako da dođu u kontakt sa članovima Vlade, ali da je pitanje da li i u kojoj meri razgovori sa njima dovode do konkretnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari