Subotički Samostalni sindikat je još u decembru poslao poruku centrali u Beogradu da ne želi nikakvo uplivavanje u političke vode, jer bi to, po mišljenju većine članova značilo izdaju sindikalnih principa. U slučaju Subotice to bi i dodatno iskomplikovalo odnose unutar sindikata, jer bi se ljudi delili ne samo po političkoj opredeljenosti, već i po nacionalnoj pripadnosti, jer manjinske stranke ovde dodatni faktor koji obeležava ukupan politički život, smatraju naši sagovornici.


Predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Subotice Milan Popović kaže da je njihov stav o neulaženju u politiku bio više nego kategoričan.

– Mi smo ovde odlučili, još dok je to samo bila najava, da bez obzira kakav će biti stav rukovodstva u Beogradu, ni po koju cenu ne ulazimo u politiku, i ne dozvolimo da ona uđe u sindikat. Šta bi to značilo kada bi, recimo, sindikat uz nekakvu koaliciju ili čak i samostalno ušao u vlast? Tada bi svi bili vlast! To je bio i moj lični stav za koji sam rekao da ga neću napustiti, bez obzira šta centrala u Beogradu misli – dok sam ja predsednik sindikata u Subotici neće biti nikakve politike. A čak i da je ovdašnje sindikalno Veće i Predsedništvo odlučilo da budu politička stranka, ja tada ne bih bio u takvom sindikatu, kaže Popović

On dodaje da bi situacija bila komplikovana i da je sindikat ušao u nekakvu koaliciju, jer tada bi rukovodstvo definitivno izgubilo poverenje dela članstva – uvek bi postojale optužbe i sumnje da se svaki opozicioni ili suparnički politički stav kažnjava, i da vlast, to jest sindikat, na neki način šikanira deo članstva koji je drugačijeg opredeljenja.

– A ako Pera, Mika ili Žika, bilo da su obični članovi ili u nekom rukovodećem telu, žele da se politički angažuju, eno, ima onoliko partija, pa neka se učlane, a ne da se promovišu preko sindikata, kategoričan je Popović.

Poverenik UGS „Nezavisnost“ za Suboticu Ratko Milinović podseća da je stav subotičkog dela ovog sindikata isti kao i stav centrale.

– Nikakvo političko organizovanje nije potrebno sindikatu, jer on tada gubi smisao. Da je to dobro, to bi se svakako ranije već pokrenulo. Mislimo da bi to stvorilo situaciju da se sindikat zloupotrebi, i na kraju nikakve koristi ni sindikat kao organizacija ni radnici pojedinačno ne bi imali od toga, kaže Milinović.

Sličan je stav i u sindikatu Agrosemena, navodi njegov predsednik Kalman Kovačević.

– Mi smo i na Odboru poljoprivrede Samostalnog sindikata i kao sindikat Argosemena usvojili stav da je posao sindikata da se bori za radnička prava, i da tu nema mesta politici. Odmah bi tu bilo nekog etiketiranja sindikata, bez obzira da li je ušao u koaliciju ili se samostalno upustio u političke vode. Moje je lično mišljenje da sa Vladom treba razgovarati i pregovarati o radničkim pravima, pa ako treba izaći i na ulice, a ne pretvoriti se u stranku, kaže Kovačević.

Pokušaj stvaranja duplog štita vlasti

Vanja Dragojlović, nekada jedan od vođa sindikata u Severu, danas nezaposlen, kaže da je sporna ideja možda potekla od bliskosti rukovodstva Sindikata u Beogradu sa političkim vođstvom neke od stranaka. „Sindikati su i ovako pod kontrolom politike, i ne mislim da bi politička angažovanost bila na dobrobit radnika. Praktično, to bi bio dupli štit vlasti od radničkog nezadovoljstva, a u korist nekih stranačkih interesa i nekih moćnika iz senke, koji bi zloupotrebili radnike. Sindikat i sam po sebi ima toliko nedostataka, a uvođenje politike bi tek bio promašaj. Posebna priča bi bilo ulaženje u koaliciju sa nekim strankama, jer bi bilo krajnje sumnjivo da sindikati podržavaju ove ili one stranke“, kaže Dragojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari