U poslednjih nekoliko meseci veliki broj banaka u Srbiji u svoju kreditnu ponudu uvrstio je i osiguranje od nezaposlenosti ili bolesti klijenta. Ukoliko lice koje se osiguralo na ovaj način izgubi posao, osiguravajuća kuća će umesto njega banci otplaćivati kredit, s tim što je maksimalno trajanje otplate uglavnom ograničeno na šest do 12 rata. Uz pojedine vrste kredita ovakvo osiguranje je i obavezno, a i kada nije, banke tvrde da je interesovanje klijenata veliko, uprkos tome što je u pitanju novitet na domaćem tržištu, za šta je razlog svakako ekonomska kriza i strah mnogih od gubitka radnog mesta.


Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, objašnjava da osiguranje pokriva slučaj kada klijent dobije otkaz na poslu, ali tek pošto prođe 60 dana od kad je zaključen ugovor o kreditu. Kako prenosi portal mojdinar.com, u ovoj banci moguće je osigurati gotovinske, potrošačke i kredite za refinansiranje, s tim što to osiguranje nije obavezno. Maksimalni broj osiguranih rata prilikom prvog nastanka nezaposlenosti je šest, dok za ceo period trajanja osiguranja može iznositi maksimalno 12 meseci.

S druge strane, u Unikredit banci u slučaju da korisnik kredita ostane bez posla, osiguravajuća kuća će mu pokriti do 12 mesečnih rata u kontinuitetu, maksimalno do tri puta u toku perioda otplate kredita. Pored gubitka posla, osiguranje pokriva i privremenu sprečenost za rad kao posledicu nesrećnog slučaja i trajni invaliditet od 50 do 100 odsto, nastao kao posledica nesrećnog slučaja ili teže bolesti. Ako se klijent opredeli za dinarski gotovinski kredit sa osiguranjem Unikredit banke, neće snositi nikakve troškove za osiguranje kredita.

Direktorka grupe za poslove osiguranja Folksbanke Marija Đinđić, kaže da se prodaja osiguranja kroz bankarsku mrežu pokazala izuzetno uspešnom u zemljama zapadne Evrope, gde se u proseku preko 50 odsto svih ugovora o osiguranju zaključi u bankama. Uz većinu bankarskih kreditnih proizvoda uglavnom je obavezna i neka vrsta osiguranja. Prema rečima Đinđićeve, cene osiguranja su potpuno iste u bankama kao i u osiguravajućim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari