Tabaković: Očekujemo rast BDP od 2,5 odsto ove godine 1Foto: Aleksandar Veljković

Narodna banka Srbije podigla je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na 2,3 do 2,5 odsto, sa prethodnih 1,8 odsto, izjavila je juče guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Kako je dodala, centralna banka veruje da će rast BDP-a biti bliži gornjoj cifri nego donjoj, a moguće je da će biti čak i viši od toga.

Glavni uzročnik rasta trebalo bi da bude jak izvoz. U prvom tromesečju međugodišnji rast izvoza bio je 13,4 odsto, što je „izuzetno snažan rast“, a istovremeno se i potrošnja oporavlja brže od očekivanog.

– U odnosu na februar, očigledan je rast ekonomskog oporavka Srbije i to na dugoročno održivoj osnovi. Očekujemo da će se rast zasnivati na izvozno orijentisanim sektorima, što garantuje stabilnost – rekla je Tabaković.

NBS je promenila i druga očekivanja, pa da sada procenjuje da će inflacija ostati niska tokom cele godine i da će u ciljani inflacioni koridor od 2,5 do 5,5 odsto ući tek početkom 2017. godine, kada će se stabilizovati na nivou od oko tri odsto godišnje. NBS je prethodno smatrala da će inflacija dostići 2,5 odsto već na kraju ove godine.

Sada, međutim, centralna banka procenjuje da će do kraja 2016. inflacija biti od 1,8 do 2,2 odsto, pri čemu će veća cifra biti dostignuta ako bude poskupljenja struje, a niža ako to poskupljenje izostane.

Ovakva procena slabije inflacije centralne banke je uzela u obzir aktuelni rast cena nafte, iako je taj rast bio jači nego što je NBS prethodno verovala da će biti. Inflacija je u aprilu bila samo 0,4 odsto i Tabakovićeva napominje da je to najniži nivo koji će biti zabeležen ove godine.

Fiskalni deficit je u prvom tromesečju smanjen za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine i sada iznosi 1,7 odsto, dok je deficit platnog bilansa prepolovljen i u potpunosti je pokriven direktnim stranim investicijama.

Te strane investicije su, inače, pale za tri odsto u prvom kvartalu i iznele su 330 miliona evra, ali u NBS naglašavaju da je to čak i bolji rezultat od očekivanog. Naime, kako je objasnila Tabaković, zbog izuzetno visokih doznaka u 2015. godini, strane direktne investicije su tada iznele vrlo visokih 1,8 milijardi evra, zbog čega NBS sada očekuje da će sa vraćanjem doznaka na regularan nivo, SDI u 2016. biti oko 1,6 milijarde evra (deo doznaka je namenjen investiranju). Kada se tako posmatra, pad od samo tri odsto u prvom tromesečju je zapravo manji nego što je NBS očekivala.

Tabakovićeva se pohvalila i visokim neto deviznim rezervama koje iznose 7,8 milijardi evra (pri čemu su ukupne rezerve, koje uključuju i novac koji mora da bude vraćen bankama, 9,3 milijardi).

– Glavna briga NBS u sledećem periodu će biti da stimuliše dalji privredni rast – zaključila je Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari