Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova usvojili su juče izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje su, prema rečima predlagača zakona, potrebne zbog usklađivanja sa propisima u Evropskoj uniji, ali i zbog obezbeđivanja kontinuiteta članova organa centralne banke i prava funkcionera na sudsku zaštitu u slučaju razrešenja. Za izmene Zakona o NBS glasao je 131 poslanik, a protiv je bilo 13. Opozicija smatra da ova nova rešenja neće otkloniti primedbe koje je EU iznela pre tri meseca, kada su prvi put usvojene izmene tog zakona.


Tokom rasprave poslanici su usvojili amandman kojim se precizira da funkcioner NBS protiv odluke o razrešenju može podneti Ustavnom sudu žalbu u roku od 30 dana od objavljivanja te odluke u „Službenom glasniku“. Taj amandman je podneo skupštinski odbor za finansije. Izmenama zakona uvedeno je različito trajanje mandata funkcionera NBS, kako bi se obezbedio kontinuitet u radu organa centralne banke. Kod prvog izbora članova Saveta NBS predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Saveta biće na pet godina.

Kod prvog izbora direktora Uprave za nadzor finansijskih institucija taj funkcioner će imati mandat od pet godina, a svaki naredni izbor biće na period od šest godina. Nakon isteka mandata viceguvernera izabranih prema sadašnjem zakonu, kod prvog sledećeg izbora jedan viceguverner biraće se na period od četiri godine, drugi na tri, a ostali na dve godine, dok će svaki naredni izbor viceguvernera biti na period od šest godina. Novim izmenama Zakona o NBS potvrđen je mandat funkcionera izabranih do dana stupanja na snagu tih izmena.

Opozicione stranke, pre svega DSS i LDP, kritikovali su rešenje po kome Skupština neće potvrđivati Statut NBS, već će taj akt donositi samo Savet guvernera NBS, ocenjujući da se time ne štiti nezavisnost i samostalnost centralne banke. Poslanici DSS su tražili brisanje člana kojim se propisuje da Savet donosi Statut NBS i pitali – ako republički parlament ne potvrđuje Statut centralne banke, zašto potvrđuje statute drugih nezavisnih i regulatornih tela – Agencije za energetiku ili Državne revizorske institucije.

– Pre tri meseca ste nas uveravali da nema ništa prirodnije nego da Skupština daje saglasnost na Statut NBS – poručili su poslanici DSS, dok su demokrate imale zamerke na izmene Zakona, ocenjujući da one neće doprineti jačanju institucija, niti evrointegracijama zemlje. Na kraju debate guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da je njen cilj da NBS radi najbolje za stabilnost u Srbiji, kao i da što preciznije predviđa događaje i predupređuje ih.

– Na to možete računati i moj kapacitet kao guvernera ničim nije ograničen, pa ni zamrznutom funkcijom u SNS. Ja nikome ništa ne dugujem i to je kredibilitet koji imam – poručila je Tabakovićeva.

Preispitivanje Dajners klubova

Guvernerka NBS predložila je juče da nadležni organi preispitaju registrovanje i rad Dajners kluba „Beograd“ i dodala da centralna banka nije nadležna za kontrole takvih firmi. Prema rečima guvernerke Jorgovanke Tabaković, tim problemom bi mogao da se pozabavi onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari