Na prvoj Sindikalnoj akademiji, koju je organizovala Fridrih Ebert fondacija na Avali, učestvovalo je više od 60 mladih sindikalnih aktivista iz Srbije i Crne Gore. Od 28. maja do 1. juna u odmaralištu „Šuplja stena“, učesnici Akademije su tokom pet dana prisustvovali brojnim predavanjima i debatama o razvoju i istoriji sindikalizma, kao i radionicama o pregovaranju, liderstvu i odnosima sa medijima.


Na otvaranju Sindikalne akademije direktor kancelarije Fridrih Ebert fondacije u Beogradu Mihael Erke istakao je da postoji tendencija slabljenja sindikalnih pokreta u Nemačkoj i Srbiji, ali i drugim zemljama. Prema njegovim rečima, uzroci za to su brojni, a prednjači uticaj industrijalizacije i globalizacije, ali i sve veći broj nestandardnih radnih odnosa koji menjaju strukturu zaposlenih. „Problem je i sve češće odbijanje socijalnih partnera da pregovaraju“, rekao je Erke.

Predsednica Sekcije mladih SSSS Bojana Bijelović Bosanac je ukazala da je Sindikalna akademija okupila ljude koji veruju u sindikat kao pokret i kao ideju. Ona je istakla i podatak da svega deset odsto mladih u Srbiji izlazi na izbore, pozivajući mlade sindikalce da ne budu pasivni, već da se trude da utiču na ljude oko sebe.

Na debati o levici i desnici, odnosno socijaldemokratiji i neoliberalizmu u okviru Sindikalne akademije sociolog Jovo Bakić je ukazao da pacifizam u politici ne postoji, te da oni koji to žele su „ušli u pogrešnu crkvu“. „Danas u Srbiji nema partije koja predstavlja levicu. U Crnoj Gori još manje i teško da ćete ih uopšte naći na Balkanu“, ocenio je Bakić. On je napomenuo i da su ideologije veoma važne, jer teraju ljude da misle, te da „ideologija ipak jeste neki pogled na svet“.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Vladimir Pavićević je ocenio da osim što u Srbiji ne postoji partija koja zagovara levičarske ideje, nema ni one koja propagira desnicu.

– Pošto nema ni jedne ni druge, političke ideologije ne igraju nikakvu ulogu na političkoj sceni Srbiji, rekao je on. Pavićević je ukazao da je političke ideologije zamenila korupcija i da interes od delovanja partija ima pojedinac i da uspesi koje on ostvaruje nisu posledica ideologije već koruptivnosti članova te partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari