Patrijarh Porfirije je funkcioner SNS: Dragan Popović o "vernosti" SPC prema Vučiću 1foto: M. M./ATAImages

Dizanje panike i stvaranje osećaja da je nacija ugrožena jedan je od karakterističnih načina na koji autokratski vladari opstaju na vlasti. U Srbiji je ovakav scenario još lakši zbog ratova u nedavnoj prošlosti. Kampanja srpskih vlasti protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici služi isključivo u ove, unutrašnjo-političke svrhe – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je jutros u pet ujutru Hram Svetog Save, pred put u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN tokom koje se očekuje usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Dobio je, tom prilikom, crkvenim rečnikom rečeno – blagoslov od patrijarha Porfirija.

Prema rečima Dragana Popovića, upravo su vlasti u Srbiji, zajedno sa svojim saveznicima u Republici Srpskoj, kreirali priču o genocidnosti srpskog naroda.

– Besmislena teza da narod može biti genocidan, uklapa se u nacionalističku ideju nacije kao živog organizma koji ima gotovo ljudske osobine. Samim tim nacionalisti veruju i da nacija može biti odgovorna za krivična dela poput genocida, što je sa stanovištva prava, nauke i zdravog razuma potpuno besmisleno. Ideja o genocidnosti srpske nacije, koliko god to neobično zvučalo, potpuno odgovara srpskim nacionalistima i vladajućoj strukturi u Srbiji i Republici Srpskoj koja gradi svoju politiku na nacionalizmu, tj. na raspirivanju straha i osećaja ugroženosti kod ljudi – smatra Popović.

Zato i koriste rezoluciju o Srebrenici da promovišu ovaj narativ i optuže svet da se urotio protiv Srba, koji se u rezoluciji i ne pominju, dodaje.

– Srpska pravoslavna crkva, kao i obično, sledi Vučićevu politiku i verno joj služi. Ova organizacija je odavno u službi vlasti, što naplaćuje kroz ogroman javni novac koji dobija. Patrijarh Porfirije je sam izabrao da bude deo Vučićeve vlasti, da učestvuje u predizbornim kampanjima vladajućih stranaka u Srbiji i Republici Srpskoj i da zloupotrebljava istorijski položaj SPC u srpskom društvu. Verujem da ga stoga treba ubuduće i tretirati tek kao još jednog funkcionera Vučićevog režima – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari