Vučić u Hramu Svetog Save zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija, pre puta u Njujork 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru, nakon koje je zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija, pre puta u Njujork gde će se prisustvovati Generalnoj skupštini UN, na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Pred put u Njujork zatražio sam blagoslov od patrijarha srpskog gospodina Porfirija i pomolio se Bogu u našoj svetinji – hramu Svetog Save u Beogradu. Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje“, napisao je Vučić na Instagramu.

„Silni su oni koji su protiv nas“, ali je „Srbija naša najveća svetinja“, napisao je predsednik Srbije.

„Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija“, napisao je Vučić.

Kako je saopšteno iz Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije je u molebanu pred put predsednika Srbije u Njujork ocenio da je donošenje rezolucije o Srebrenici „neistina i nepravda u odnosu na srpski narod“.

„Nažalost, svet u kojem živimo zaboravioje genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice“, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji u Hramu Svetog Save je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari