Lanac lokala za otkup zlata Gold Exchange, čiji su hrvatski vlasnici Kristijan Kopić i Gordan Skočilić nedavno bukvalno nestali, ostavivši za sobom oko 140 radnika bez dve plate i ikakvih informacija o tome gde su im šefovi i šta je sa njihovim radnim mestima, faktički je izgubio dozvolu za rad 24. jula ove godine.

Do ovakvog epiloga došlo je samo nekoliko nedelja nakon što je Danas 3. jula objavio tekst o nepravilnostima u poslovanju firmi za otkup zlata, uključujući i Gold Exchange.

Ova firma, koja u Hrvatskoj posluje pod imenom Aurodomus, aktivna je na većini tržišta u regionu, uključujući i Crnu Goru i BiH, a pre nedelju dana je objavljeno da se i u njihovom ogranku u Republici Srpskoj dogodilo slično što i u Srbiji: menadžment je jedne noći pokupio zlato i novac iz svih objekata i nestao ostavivši zaposlene bez plata.

Kopić, koji u Srbiji ima udeo od 99 odsto vlasništva u Goldu, zapao je u probleme nakon što je Direkcija za mere i plemenite metale 3. juna ove godine izvršila nadzor i ustanovila da preduzeće ne ispunjava uslove za dobijanje znaka proizvođača predmeta od dragocenih metala. Naime, novim zakonom o kontroli predmeta od dragocenih metala prošle godine je prvi put omogućen otkup zlata i njegov izvoz iz Srbije, ali je kao uslov za to određeno da firma koja se bavi otkupom zlata mora da bude proizvođač predmeta od tog metala. Ubrzo posle usvajanja ovog zakona Gold Exchange je došao u Srbiju i registrovao se kao proizvođač, iako ova firma nikada nije nameravala da se bavi nikakvom proizvodnjom, već samo otkupom i izvozom zlata.

Direkciji za mere i plemenite metale trebalo je godinu dana da utvrdi ovo kršenje zakona, iako je Gold bio jedan od najvećih, ako ne i najveći izvoznik zlata iz Srbije. Junskim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Gold nema nikakvu proizvodnju zlata i posle isteka roka u kojem je taj “propust” trebalo da bude ispravljen, oduzet mu je znak proizvođača.

Kako su u Direkciji rekli Danasu, “ Gold Exchange ne poseduje alat koji ide uz presu… a nije dokazana ni funkcionalnost opreme”, iako je propisima naloženo da oprema proizvođača mora da bude “ispravna, u stanju funkcionisanja i pripremljena za rad”.

Pošto bez tog oduzetog znaka proizvođača firma više ne bi mogla legalno da otkupljuje i izvozi zlato iz Srbije, Kopić je ovih dana prosto nestao.

Svi brojevi mobilnih telefona njegovih lokala u Srbiji juče su bili nedostupni, a objekti zatvoreni. U pravnom smislu, Kopić nije preduzeo ništa da bi firmu zatvorio, tako da se Gold i dalje vodi kao aktivno preduzeće u Agenciji za privredne registre.

Dok njegov prekršaj nije otkriven, Gold je iz Srbije izneo stotine kilograma zlata. Samo prošle godine Kopić je od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine dobio dve dozvole za izvoz ukupno 60 kilograma zlata, da bi ove godine Ministarstvo čak pet puta ovoj firmi odobravalo izvoz u ukupnoj količini od 145 kilograma ovog metala. To znači da je za godinu dana poslovanja, Gold Exchange izvezao čak 205 kila zlata iz Srbije.

Koliko je Kopić bio dominantan igrač u Srbiji, pokazuje podatak da je Ministarstvo trgovine ove godine za svih dvadesetak proizvođača izdalo dozvole za izvoz ukupno 436,9 kila zlata, što znači da je učešće Gold Exchange-a na tržištu bilo čak 33,2 procenta, to jest da je Kopić izvezao svaki treći gram zlata koji je ove godine izašao iz Srbije.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu trgovine, dozvole za izvoz mogu da dobiju svi proizvođači zlata koji dostave svu potrebnu javno dostupnu dokumentaciju. Pošto je Gold imao znak proizvođača Direkcije za mere i plemenite metale, nije bilo razloga da mu se zabrani izvoz, ali kako kažu u Ministarstvu, kada bi ta firma sada zatražila novu dozvolu, pošto je kompletnu količinu iz prethodno odobrene kvote već izvezla, ne bi je dobila.

Čeka se partner iz Crne Gore?

Gold Exchange je registrovan u julu prošle godine u Novom Sadu kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa osnivačkim ulogom od 100 dinara. Za samo nekoliko meseci, u iznajmljenim prostorijama otvorene su 73 poslovnice, od kojih je svaka radila kao posebno pravno lice, tako da je teško utvrditi ukupan obim prometa koji se, uz to, sa strankama odvijao u kešu. U ovom trenutku sada već bivši radnici ne znaju gde se nalazi vlasnik koji im je ostao dužan zarade, ali je on nekima od njih mejlom poručio da sačekaju njegovog partnera iz Crne Gore, koji će, navodno, kupiti lanac poslovnica i nastaviti biznis.

Izvoz bez kontrole

Kako objašnjavaju u Ministarstvu trgovine, zakon određuje da je njegova dozvola potrebna za izvoz “nemonetarnog zlata” – zlatnog praha, poluproizvoda od zlata, neobrađenog zlata, šipki, žica, lomova i traka, zatim monetarnog zlata, kao i otpadaka i ostataka zlata, u koje se svrstava i lomljeno zlato. “Preduzeća mogu, nezavisno od ovog ministarstva, slobodno izvoziti robu koja nije na režimu dozvole, na primer proizvode od zlata”, kažu u Ministarstvu. To znači da je moguće da je Gold Exchange izvezao i više od 205 kila zlata, ako je izvozio recimo nakit, zlatnike, ukrasne predmete od zlata i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari