U niškom kraju žetva je završena do kraja prošle sedmice, a ovogodišnji prinosi strnog žita nešto su niži od proseka za ovaj deo Srbije, pre svega zbog skorašnjih elementarnih nepogoda praćenih gradom, saopšteno je u niškoj Poljoprivrednoj stručnoj službi. Ovogodišnju žetvu obavljalo je 137 kombajna.


– Na 30.550 hektara u nišavskom ataru, koliko je ove godine zasejano strnim žitima, prinos iznosi oko 3,5 tone po hektaru, što je za stotinak kilograma manje od proseka za ovaj deo Srbije. Grad je pogodio najveći deo žitorodnog područja, tako da šteta iznosi od 30 do 100 odsto roda. Na parcelama koje je grad mimoišao, a one su u manjini, prinos premašuje četiri tone po hektaru, pod uslovom da su njihovi vlasnici primenili sve agrotehničke mere – rekao je krajem prošle sedmice Zlatko Denić, saradnik za ratarstvo u Poljioprivrednoj stručnoj službi u Nišu.

Niški stručnjaci su takođe procenili da će malo registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga dati pšenicu u otkup. Mada je saopšteno da Republička direkcija za robne rezerve otkupljuje merkantilnu pšenicu po ceni od 20 dinara sa uračunatim PDV-om, privatni milinovi je plaćaju različito. Prema raspoloživim podacima, dobar deo privatnih mllnova prošle sedmice se odlučio za cenu od samo 18 dinara, ali je bilo i mlinova koji još nisu počeli da otkupljuju novu pšenicu, ali su „obećavali“ cenu od 27 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari