Deficit opšte države u junu iznosio je osam milijardi dinara, što je povećanje za oko pet milijardi dinara u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je juče Fiskalni savet.

– Preliminarni podaci o izvršenju republičkog budžeta u julu ukazuju na to da i u ovom mesecu možemo očekivati nešto lošiji fiskalni rezultat u odnosu 2014. godinu, navode u toj instituciji. U junu prvi put ove godine beležimo međugodišnji rast javnih rashoda iako su i u ovom mesecu ostvarene planirane uštede na budžetskim izdacima za plate i penzije od preko pet milijardi dinara, piše u izveštaju o fiskalnim kretanjima u junu.

Kako je navedeno, ostali rashodi države su, međutim, zbirno povećani za gotovo 10 milijardi dinara, od čega se najveći rast beleži na rashodima za kamate i robu i usluge – po 3,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi ostvareni su u nešto manjem iznosu prvenstveno usled smanjenja prihoda od poreza na dobit za oko pet milijardi dinara kao rezultat manje profitabilnosti preduzeća u 2014. godini), ali je to nadomešteno blagim povećanjem neporeskih prihoda.

U prvih šest meseci 2015. na nivou opšte države zabeležen je relativno nizak deficit od 35 milijardi dinara, što je za preko 60 milijardi manje od gornje granice ukupnog deficita u prva dva tromesečja koja je utvrđena sporazumom s MMF, piše u izveštaju. I pored znatnog umanjenja deficita u 2015. godini, Srbija se još ne nalazi u grupi evropskih zemalja sa niskim deficitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari