– Vlada Srbije odlučila je da upravljanje Železarom Smederevo poveri kompaniji HPK inženjering iz Holandije, koja će u u nabavku sirovina uložiti 20 miliona dolara sopstvenog novca, saopšteno je sinoć. Ova firma, u vlasništvu Džona Gudiša i Petra Kamaraša, obavezala se da Železaru učini profitabilnom u roku od šest meseci i da ne smanjuje broj radnika.

Kako je sinoć izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji Upitnik RTS-a, HPK je dužan da broj zaposlenih održava iznad granice od 5.000 ljudi.

– Plate radnika će biti povećane za 10 odsto. Drugi su nudili da zarade porastu čak i do 25 odsto, ali su se sva tri sindikata složila da je ova ponuda najrealnija – rekao je premijer. Prosečna plata u Železari sada je oko 45.000 dinara.

Kamaraš i Gudiš su, prema Vučićevim rečima, tražili samo 350.000 dolara za plate 24 svoja čoveka koji će voditi Železaru, ali su zahtevali da dobiju ''20 do 30 odsto od privatizacije'', kada Železara bude prodata. HPK će voditi čeličanu sve do privatizacije, a Vlada Srbije će ''kao vlasnik sve kontrolisati''.

– Obaveza HPK-a je da novac koji uloži u Železaru iskoristi da odmah podigne prvu visoku peć, a u roku od devet meseci i drugu. Proizvodnja mora da dostigne 1,5 miliona tona čelika godišnje, a zalihe ni u jednom momentu ne smeju da padnu ispod vrednosti 80 miliona dolara – rekao je Vučić.

On je dodao da se on lično nadao da će na konkursu za menadžerski ugovor pobediti američki Esmark, ali da je ''komisija ovako odlučila'', a on se s tim složio. Ugovor sa HPK inženjeringom trebalo bi da bude potpisan u roku od tri dana.

Pored pobedničke firme i Esmarka, na konkursu za upravljanje Železarom učestvovao je i austrijsko-švedski konzorcijum Inteko Emlog.

Vlada Srbije je odlučila da angažuje takozvanog profesionalnog menadžera nakon što je pokušaj prodaje Železare Esmarku propao zbog nespremnosti te kompanije da Vladi pruži sve tražene garancije.

Pošto su pregovori o prodaji neuspešno završeni, Esmark je u Sjedinjenim Američkim Državama podneo tužbu protiv Petra Kamaraša, tvrdeći da je ovaj biznismen namerno sabotirao sklapanje dogovora kada je, kako se navodi, shvatio da Esmark neće nastaviti da po visokim cenama kupuje nekvalitetne sirovine od njega, kao što je Železara do sada činila. On je u tome, kako tvrde u Esmarku, imao i podršku izvršnog direktora smederevske Železare Bojana Bojkovića.

I Kamaraš i Bojković su demantovali navode američke kompanije, a odluka Vlade Srbije da upravo Kamarašu poveri upravljanje čeličanom, pokazuje da im država veruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari