Epilog nedaća sa kojima su se suočili srpski građevinski radnici u Sočiju koji su tamo otišli „trbuhom za kruhom“ ali bez radnih dozvola, jeste da se njih 123 avionom koji je obezbedila Vlada Srbije bezbedno vratila u zemlju, a da je vlasnik agencije koja ih je tamo poslala „Hej ju“ iz Čačka, Dušan Kukić, uhapšen.


Naime, Kukić je priveden u zajedničkoj akciji Uprave kriminalističke policije i Kriminalističke policije u Čačku zbog sumnje da je agencija „Hej ju“ organizovala odlazak naših građevinaca u Soči, iako za to nije imala licencu, odnosno nije bila ovlašćena za obavljanje takvih poslova. Odmah po hapšenju, po odobrenju višeg javnog tužioca Kukiću je određena mera zadržavanja od 48 sati. U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova ističe se da je vlasnik agencije Hej ju građevince koji su odlazili u Rusiju držao u zabludi da će dobiti radne vize, imati dobre uslove rada, smeštaja i redovnu isplatu dogovorenih dnevnica. Umesto toga, radnici su se suočili sa lošim uslovima smeštaja i rada, a obmanjivani su i u vezi datuma i visine isplate zarada. Oni koji su hteli da se vrate u Srbiju nisu mogli da to učine jer su obmanuti da pasoše moraju da predaju preduzimaču kako bi se „vizirali“. Tako su dovedeni u težak položaj i bili prinuđeni da usled neposedovanja dokumenata i nedostatka novca za autobusku kartu, nastave da rade za poslodavce. Kukiću se stavlja na teret da je lažnim obećanjima da će u Sočiju raditi na dobro plaćenim građevinskim poslovima obmanuo uz uzimanje novčane naknade više od 100 radnika iz Srbije.

Podsećanja radi, vlasnik „Hej ju“ Dušan Kukić je tvrdio da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su građevinci potpisali ugovor sa ruskom državnom kompanijom Olimpstroj kao izvođačem radova. Međutim u Ministarstvu rada su za Danas rekli da „Hej ju“ nije ni imala pravo da se bavi takvom delatnošću, to jest da nije ovlašćena da bi slala radnike na rad u inostranstvo. Utvrđeno je ne samo da agencija „Hej ju“ iz Čačka nema licencu za slanje radnika na rad u inostranstvo, već da uopšte nije upisana u Agenciji za privredne registre.

Ambasada Rusije u Srbiji izrazila je žaljenje što su desetine srpskih državljana postale žrtve srpskih firmi-mešetara i istakla da je dala pozitivan doprinos u regulisanju problema. Velimir Ilić, ministar građevine, izjavio je da će država sprečiti nelegalno angažovanje građevinara u inostranstvu i da su već uhapšeni vlasnici nekih agencija. On je istakao da će država stati na put angažovanju radnika na crno u zemlji i inostranstvu i da će povodom tog pitanja u ponedeljak biti organizovan sastanak sa predstavnicima građevinskih firmi, sindikata i inspekcijskih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari