Nekadašnji radnici Zastavinih fabrika automobila, kamiona, oružja i „21. oktobar“ koji su 2011. koristeći mogućnost iz ponuđenog socijalnog programa Vlade Srbije da preostalih pet godina do penzije (po oba osnova) provedu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobrovoljno napustili svoja radna mesta, najavili su za petak protest ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu. Bivši zaposleni tvrde da su im novim Zakonom o radu najozbiljnije ugrožena prava, te će od 2015. biti u „prevremeno trajnoj penziji“ i „umesto obećanih punih primati penzije sa trajnim umanjenjem od čak 20 odsto“.

– Nas oko 1.500 bivših radnika Zastave, koji ove godine stičemo pravo na penzionisanje, odlučili smo da pred domaćim i međunarodnim sudom zatražimo prava koja su nam okrnjena novim Zakonom o radu. Jer, umesto obećanih punih penzija, slede nam umanjena primanja. Angažovali smo pravnog zastupnika i prvo ćemo se obratiti domaćim sudovima“, navodi se u saopštenju Inicijativnog odbora bivših radnika Grupe Zastava, uz napomenu da se nekadašnji Zastavini trudbenici pozivaju na sporazum koji su 2011. potpisali sa Vladom Srbije i poslovodstvom Zastave, prema kojem su pravo na punu penziju sticali sa 40 godina staža i(li) 60 godina života.

U saopštenju se ističe da će prekobrojni Zastavini radnici sada, ako ne žele da im penzije budu umanjene za dvadesetak odsto, morati još pet godina da rade (ne znaju gde i ko bi ih zaposlio) i uplaćuju doprinose. Prema novom Zakonu o radu, naime, radnicima koji su se početkom decenije opredelili da poslednjih pet godina radnog staža provedu na evidenciji NSZ, pripada minimalna penzija, iako su radili po više od tri i po decenije i uprkos činjenici da im je prethodna republička vlada garantovala odlazak u redovnu penziju.

Predsednik Inicijativnog odbora bivših Zastavinih radnika Aleksandar Petrović za naš list kaže da se taj odbor ovim povodom već obraćao najvišim državnim zvaničnicima i da su, nedavno, od ministra rada i zapošljavanja Aleksandra Vulina dobili dogovor da se odbija njihov zahtev da im se, na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije, iz 2011, omogući sticanje prava na punu, a ne prevremeno trajnu penziju. On dodaje da je je jedan bivši Zastavin radnik koji je 2011. dobrovoljno napustio fabriku, najpre dobio rešenje o penziji od 33.000 dinara, da bi ovih dana, u skladu sa novom zakonskom regulativom, to bilo preinačeno na 26.700 dinara.

– Kažnjeni smo kad smo odlazili iz fabrike, u kojoj za većinu zaposlenih više nije bilo posla, pa je ponuđeni socijalni program bio jedino egzistencijalno rešenje. Sada nas kažnjavaju ovim rešenjima o trajnom umanjenju penzija, a sve one kojima penzija, nekim čudom, bude veća od 25.000 dinara, država će kazniti smanjenjem penzija za dodatnih 10 odsto – naglašava Petrović.

U Srbiji do 7.000 oštećenih radnika

Pored Zastavinih, novim Zakonom o radu oštećeni su još i prekobrojni radnici Goše iz Smederevske Palanke, kablova iz Jagodine, „14. oktobra“ iz Kruševca, Prve petoletke iz Trstenika, IMT-a iz Rakovice i drugih domaćih fabrika, koji su se 2011. takođe opredelili za socijalni program. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji će status „prevremeno trajnih penzionera“, sa trajnim umanjenjem penzije od oko 20 odsto, imati između 5.000 i 7.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari