Kragujevačka opozicija taži vanrednu sednicu zbog četvorogodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice 1Foto: Z. S. M.

 

Povodom četvorogodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice čiji se kraj još ne nazire kragujevačka opozcija traži sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku, sa samo jednom jedinom tačkom – ovom.

– Danas smo predali zahtev za sazivanje sednice po hitnom postupku, sa ciljem da se formira Anketni odbor koji bi sagledao sve činjenice vezane za projekat rekonstrukcije Gradske tržnice. Naime, rekonstrukcija Tržnice traje 4 godine i do sada je utrošeno oko 4 miliona evra, para građana Kragujevca a planirano je novim budžetom za 2024. i 2025. da se za isti projekat utroši dodatnih 527.000.000 dinara, odnosno još blizu 4,5 milona evra, potvrđuje za Danas Milan Milosavljević, gradski odbornik pokreta „Za Kragujevac – Znamo se!”.

Milosavljević je inače predstavnika predlagača ovog zahteva upućenog Ivici Momčiloviću, predsedniku Skupštine grada u ime svih 36 opozcionih odbornik sa pet koalicionih lista u Kragujevcu.

Kragujevačka opozicija taži vanrednu sednicu zbog četvorogodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice 2
Foto: Privatna arhiva

Da podsetimo, kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida.

Tim povodom sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Gradonačelnik Nikola Dašić je krajem 2021. godine obećao istragu povodom devastiranja Gradske tržnice i radova koji nisu odmicali rekavši tada da to nije „političko već kragujevačko pitanje” ali se, uglavnom, na tome ostalo i po pitanju odgovornosti ali i završetka radova.

Opozcione stranke u kragujevačkom lokalnom parlamentu sem zahteva za sednicu Skupštine grada po hitnom postupku od 18. aprila i traže formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio svim činjenicama vezanim četvorogodišnju rekonstrukciju Gradske tržnice koja i dalje traje.

Pre nekoliko dana obelodanjeno je da je konzorcijum šest firmi dobio je posao projektovanja i okončavanja radova na objektu „Gradska tržnica“ u Kragujevcu iz 1929. godine, koji je pod zaštitom države kao deo kulturno-istorijske celine Milošev venac, u centru grada.

Gradska uprava za razvoj i investicije raspisala je, 20. marta javnu nabavku, da bi rekonstrukcija Gradske tržnice konačno, posle više od godinu dana, trebalo da se pomeri s mrtve tačke.

Kragujevački portal Pressek pipe da su posao dobile dve valjevske i četiri beogradske firme: BS-Projekat 2009 doo Valjevo, Telesec Beograd, Pro. 19 Beograd, Tetra inženjering Valjevo, Termomont Beograd i Falcon Survey Beograd. Termomont doo Beograd obaviće veći deo posla – 60 odsto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari