Vučićev bes na televiziji „pogurao” rekonstrukciju Tržnice u Kragujevcu: Dodatnih milion evra preko naših leđa, smatraju stranke i građani 1Foto: Z. S. M.

Rekonstrukcija Gradske tržnice u Kragujevcu traje već četvrtu godinu. Tim povodom lično je sam predsednik Aleksandar Vučić reagovao više puta, poslednji put u svom (jednom od) prošlonedeljnih javnih obraćanja kada ju je pomenuo, doduše u negativnom kontekstu, zajedno sa ostalim projetima poput velikog točka i akvarijuma, nacionalnog stadiona, železničke stanice u Prokopu… i obećao pomoć i angažovanje države.

Posle ove „prozivke” na nacionalnim medijima, lokalne vlasti u Kragujevcu su reagovale promptno.

Na sednici Skupštine grada, u petak, po hitnom postupku, odbornici su dali saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP „Šumadija”, koje rukovodi ovim objektom, o povlačenju kreditne linije od milion evra kod OTP banke predviđene finansijskim planom i planom poslovanja ovog preduzeća za ovu godinu.

Kredit se uzima sa rokom otplate od 36 meseci, uz grejs period od tri meseca kao i na odluku Nadzornog odbora donetu zbog neophodnosti sprovođenja postupka nabavke za izvođenje radova na završetku izgradnje objekata kompleksa pijace „Centar”, kojom se povećeva vrednost investicije, rečeno je na sednici Skupštien grada.

– Nakon odobrenja za uzimanje kredita, preduzeće JKP Šumadija neće imati veću kreditnu zaduženost od one u januaru ove godine, rekao je Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija”, objasnivši da je ovo preduzeće imalo depozitni kredit u saradnji sa Adiko bankom, koja nije nastavila da ih prati u poslovanju.

Ovde nije reč o novom zaduživanju za investiciju već u istom iznosu jedan kredit nadomešćujemo drugim, pojasnio je on.

– Vrednost kredita koji je utrošen za investiciju je onoliki koliko su i plaćeni dosadašnji radovi. Kredit koji uzimamo kod OTP banke je povoljan, ove godine nećemo imati troškove otplate kredite a banka nije tražila obezbeđenje kredita putem hipoteke, obrazložio je odluku Vujnović.

Druga odluka odnosi se na uvećanje vrednosti investicije za izgradnju i rekonstrukciji kompleksa centralne pijace, ali ne po projektu iz 2020. godine.

– Taj projekat je imao puno izmena i pozicija i dopuna sa dodatnim pozicijama koje nisu bile predviđene, kazao je on, i kao jedan od primera naveo nedostatak projekta rekonstrukcije fasade, tako da je to sada jedan potpuno nov projekat i jedan od razloga povećanja investicije.

Drugi razlog povećanja investicije je povećanje cene i otežano snabdevanje na tržištu materijala uslovljeno prošlogodišnjom krizom.

– Republički zavod za veštačenje svojom analizom je dao mišljenje da je bilo propusta u idejnom rešenju projekta i tehničkoj kontrole, a kao predstavnik investitora, poručio je Vujnović najvažnije je da smo uočili problem, ispravili greške i nastavljamo sa radom.

U skladu sa datim saglasnostima, odbornici su na sednici Skupštine grada usvojili i izmenu i dopunu godišnjeg programa poslovanja JKP „Šumadija”.

Odmah posle donošenja ove odluke, početkom vikenda reagovale su kragujevačke opozicione stranke.

– Kragujevčane će rekonstrukcija Tržnice koja traje već više od 1.200 dana, koštati preko pola milijarde, ističu iz GrO SSP Kragujevac.

Po njihovom mišljenju novim zaduženjem od 232 miliona dinara ukupna vrednost rekonstrukcije Tržnice će iznositi 525 miliona dinara. Vrednost rekonstrukcije je u odnosu na prvobitni iznos skoro duplirana, a Kragujevčani već skoro 1.200 dana nemaju Tržnicu.

Prodaja se obavlja u izuzetnim neuslovima, improvizovanim tezgama i ručnim frižiderima u ulicama pored Tržnice.

Vučićev bes na televiziji „pogurao” rekonstrukciju Tržnice u Kragujevcu: Dodatnih milion evra preko naših leđa, smatraju stranke i građani 5
Kragujevčane će rekonstrukcija Tržnice koštati preko pola milijarde – Dalibor Jekić SSP Foto: GrO SSP Kragujevac

– Objekat gradske Tržnice je prvobitno trebalo da bude završen još u decembru 2020.godine, nakon toga su se rokovi stalno pomerali. Sve to je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod Kragujevčana, a za Srpsku naprednu stranku noćna mora jer ne znaju kako da izađu iz problema u koji su upali, kažu u svom obraćanju javnosti i medijima iz kragujevačke Stranke slobode i pravde po kojima je „zbog svega toga rejting SNS-a u strmoglavom padu, te činjenice je postao svestan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je svoje saradnike u Kragujevcu nazvao nesposobnim ljudima”.

To da nisu dorasli funkcija koje obavljaju je svim Kragujevčanima odavno jasno, predsednik kasni sa donošenjem zaključka, smatraju oni.

– Ova rekonstrukcija pored toga što obara sve rekorde što se tiče broja dana izvođenja radova, obara i rekord u ceni po kojoj se radi. Novo zaduženje ima dva cilja, prvi cilj je pokušaj spasavanja rejtinga SNS-a u Kragujevcu, a drugi je ugradnja u cenu firme koja će dobiti posao na tenderu u vrednosti od 232 miliona dinara, tvrdi Dalibor Jekić, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde interesuje da li će neko da snosi odgovornost zbog toga što Kragujevčani nemaju tržnicu skoro 1.200 dana.

– Grad Kragujevac nije preduzeo radnje za naplatu penala od firme Eurodomus zbog probijanja rokova završetka radova, a da li će čisto sumnjam jer je to firma koja je bliska vlasti, podseća Dalibor Jekić, po kome „ako vlast Srpske napredne stranke ne preduzima ništa da zaštiti interes grada”, on čvrsto veruje „da će to građani Kragujevca učiniti sledeće godine na lokalnim izborima i „poslati ih u političku prošlost”.

– SNS treba da finansira završetak radova na Tržnici, a ne svi Kragujevčani, stav je GrO stranke Zajedno.

Nikola Nešić, narodni poslanik i odbornik ove stranke osvrnuo se na temu sednice Skupštine grada Kragujevca o novom zaduživanju svih građana Kragujevca za završetak radova na Gradskoj Tržnici konstatujući da završetak radova treba, zbog svojih nesposobnih kadrova, da finansira Srpska napredna stranka, a ne svi Kragujevčani iz kredita.

– Danas govorimo o novom kreditu za rekonstrukciju gradske Tržnice koja je napravljena 1929. godine i koja je izgrađena za godinu dana, a koja se rekonstruiše godinama. Ona je identitet svakog Kragujevčanina, objekat koje je kulturno-istorijsko dobro i lični pečat svakoga od nas, kaže Nešić.

Vučićev bes na televiziji „pogurao” rekonstrukciju Tržnice u Kragujevcu: Dodatnih milion evra preko naših leđa, smatraju stranke i građani 6
SNS treba da finansira završetak radova na Tržnici, a ne svi Kragujevčani – Nikola Nešić stranka Zajedno Foto: GrO Zajedno Kragujevac

Po njegovim rečima „sada živimo u dobu kada sve zavisi od jednog TV obraćanja predsednika Republike” koji je ljut na sebe jer je na Sretenje u Kragujevcu rekao za nedelju dana može da se završi papirologija, a od tada je prošlo pola godine.

– Tržnica je postala nacionalna tema, ali kao ogledalo nesposobnosti i to je poniženje za sve strukture koje su imale šansu da završe rekonstrukciju. Vučić je na ovaj način indirektno zakazao nadzorni odbor JKP „Šumadija”, uzeo kredit i zadužio Kragujevac, a mi se ništa ne pitamo, o tome treba da se zapitaju svi odbornici, zato što ste žmurili i ćutali i čekali da prođe vreme, zaključuje on.

Hipoteka na kulturno istorijski objekat, po Nešiću, a da se pita Zavod za zaštitu spomenika, je politička odluka.

– Gradonačelnik je zbog Tržnice podneo krivičnu prijavu u septembru 2021. godine, jula 2020. godine podneta je krivična prijava i od strane jedne političke stranke. Do dana današnjeg javnost ništa ne zna o tome, gde je sistem zakazao. Zato danas uzimamo kredit kao posledicu lošeg sistemskog vođenja i 4,5 miliona evra koštaće nas rekontrukcija Tržnice, podseća Nešić.

Kao što je Danas već pisao povodom neuspešne višegodišnje rekostrukcije Gradske tržnice, objekta iz 1929. godine pod zaštitom države, reagovao je pre svoje Sretenjske besede izrečene ovog februara u Staroj skupštini i predsednik Aleksandar Vučić, „obećavši konačno završenje radova”.

– Toliko sam besan na sebe zbog Gradske tržnice i svih nesposobnih, i ljudi, i problema, i rešenja koja su postojala proteklih godina oko nje, jedne od najlepših i najvažnijih zgrada u Kragujevcu, oglasio se predsednik u javnom obraćanju prošlene nedelje.

Da podsetimo, kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida. Tim povoodm sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Novi gradonačelnik Nikola Dašić je krajem 2021. godine obećao istragu povodom devastiranja Gradske tržnice i radova koji nisu odmicali rekavši tada da to nije „političko već kragujevačko pitanje” ali se, uglavnom, na tome ostalo i po pitanju odgovornosti ali i završetka radova.

Od Vučićevog „zavrtanja rukava” i „prodaje dedovine u Čipuljićima” do spomen ploče „ovde je bila Tržnica”

Po poznatoj narodnoj epskoj pesmi Kragujevčani su višegodišnju bezuspešnu rekostrukciju Tržnice opravdano nazvali „zidanje Skadara”.

– A ko drugi no On ili ma Car, „rešio da zavrne rukave”… samo su neki od sarkastičnih komentara Kragujevčana u tradicionalnoj Vox populi anketi FB stranice Danas u Kragujevcu, na pitanje „Da li će predsednik Vučić pomoći da se konačno završi Tržnica?”.

– Hoce uzima knipex klešta, i kreće da vezuje armaturu, sve po projektu, duhovit je jedan Kragujevčanin dok drugi dodaje da je predsednik „prodao dedovinu u Čipuljićima” samo da bi pomogao i izgurao ovaj projekat.

Pojedini smatraju da Aleksandar Vučić „nema dovoljno radnog iskustva” i d amu se kao nekvalifikovanoj radnoj snagi moraju za početak poveriti neki od „najprostijih radova” kao što su „kopanje kanala i vađenje eksera iz oplate”. I, to uz stručni nadzor.

Većina ipak smatra da će i ovo sve biti „preko leđa građana”.

– On se hvali a grad podiže kredit.

– Nova, najsavremenija pijaca koja se trenutno gradi u Beogradu košta pet a rekonstrukcija naše šest miliona evra i da molimo Boga da ostane na tim parama.

– Hoće, pomoćić elično, sa par milona evra našeg dodatnog zaduživanja. Dno dna, samo su neki od karakterističnih odgovora Kragujevčana u našoj ovonedeljnoj anketi.

Možda najsuroviji, ali u ovom trenutku najrealniji je da „posle ovakvog fijaska koje su napravili, najjeftinije bi za građane bilo da se Tržnica sruši, a da se samo napravi spomen ploča na uspomenu da je nekada bila tu”.

Izgubljeno poverenje građana, a i predsednikovo: Omladina SSP

„Povodom reagovanja predsednika Aleksandra Vučić i njegovog negodovanja zbog nezavršavanja radova na Gradskoj tržnici omladina kragujevačke Stranke slobode i pravde napisla je otvoreno pismo gradonačelniku Nikoli Dašiću i predala ga u petak, posle protesta Srbija protiv naselja u Skupštini grada.

Vučićev bes na televiziji „pogurao” rekonstrukciju Tržnice u Kragujevcu: Dodatnih milion evra preko naših leđa, smatraju stranke i građani 7
Foto: Omladina SSP Kragujevac

Poštovani gradonačelniče, ako kojim slučajem niste čuli, predsednik Srbije ja na vanredno/redovnoj konferenciji 7. avgusta predstavio svoj plan za Srbiju do 2027. godine.

Predsednik se posebno bavio pitanjem Kragujevca, i bio je baš besan zbog nezavršene gradske Tržnice.

Hteli smo još da Vam prenesemo da je rekao da su za to odgovni neki „nesposobni ljudi”.

Mi smo duboko ubeđeni da je mislio na Vas i vaše saradnike.

Pošto ste poverenje građana davno izgubili, a sad smo svedoci da i predsednik Republike deli mišljenje svih Kragujevčana smatramo da je vaša moralna obaveza da podnesete ostavku i vođenje grada prepustite nekom sposobnijem“, stoji u pismu omladine SSP u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari