Dašić: Zgrada Tržnice nije političko već kragujevačko pitanje 1Foto: Grad Kragujevac

U nameri da stavi tačku na pitanja o rekonstrukciji zgrade Tržnice, gradonačelnik Nikola Dašić sa saradncima i predstavnicima struke obišao je danas gradilište kako bi se na licu mesta upoznao sa svim problemima koji prate ovaj projekat od samog početka.

– Zbog propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta, a to su izgradnja nadstrešnice, rekonstrukcija gradske Tržnice i projekta izgradnje podzemne garaže radovi su zaustavljeni.
Kao Kragujevčaninu čija deca treba da žive u ovom gradu, jako mi je važno da izbegnemo politiku i sačuvamo Tržnicu, jer ja ne bih mogao ovde da živim ako upropastimo ovakav objekat, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, po kome ovaj objekat predstavlja arhitektonsko dobro grada Kragujevca.

– To nije nešto sa čime bilo ko sme da se igra, a nažalost duboko sam ubeđen da se čitava struktura administracije sa ovim igrala u prošlosti. Zato smo i došli do trenutka kada se urušio deo Tržnice. Prva stvar koju sam učinio u svom mandatu, još u septembru prošle godine, je podnošenje prijave nadležnim istražnim organima. Još uvek nema rezultata. Nadam se da će to sprovesti do kraja, jer se ovde radi o urušavanju identiteta grada, istakao je on.

Prema rečima gradonačelnika danas su svi imali prilike da vide stravične grešeke u projektovanju na ovom objektu i svemu ostalom. U mlečnom paviljonu nemoguće je održavati higijenu bez vode, dok od stubova ne može da se prođe. Pored toga bunkeri, kako ih narod s pravom zove, urađeni su suprotno merama koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture i oni će biti porušeni.

– U pitanje se dovodi i podzemna garaža neracionalnog kapaciteta. Došli smo u situaciju da zaustavimo radove, jer ni sam izvođač nije siguran hoće li zgrada da se uruši ukoliko se, kako je projektom predviđeno, ukloni galerija naveli su predstavnici gradskih vlasti prilikom današnjeg obilaska Tržnice.

– Koliko god bude potrebno vremena i koliko god JKP Šumadija bude na gubitku zato što nije bila u mogućnosti da izdaje tezge i prihoduje od ovog objekta, moraćemo da sačekamo jer je objekat Tržnica najvažniji i sve mora da bude urađeno kako treba.
JKP Šumadija kao investitor angažovalo je Građevinski fakultet u Beogradu koji će dati smernice kako da se objekat privede nameni, rekao je odogovarajući na pitanje šta dalje, naveo je Marko Vujnović direktor JKP Šumadije pod čijom je ingerencijom ovaj objekat.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nenad Karamijalković pre mesec dana naložio je rušenje bunkera, a 11. oktobra Zavod je dao saglasnost na projekat rekonstrukcije fasade. Ovih dana kreću radovi a rok je, u zavisnosti od vremnskih uslova, po rečima lokalnih vlasti – 120 dana.

Da bunkerima tu nije mesto slaže se i gradski urbanista Ivan Radulović koji je podsetio da je ovo jedan od krucijalnih gradskih prostora sa aspekta istorijskog jezgra grada Kragujevca, pa i same države Srbije.

– Mi ne smemo da vulgarizujemo ovaj prostor na samom obodu Miloševog venca, izričit je Radulović, koji takođe smatra da garaži tu nije mesto imajući u vidu da postoji planska vizija koja će ovaj prostor osloboditi saobraćaja.

Da podsetimo, kao što je „Danas” više puta pisao objekat Gradske tržnice u „fazi je rekonstrukcije” još od maja prošle godine. U međuvremenu, prošlog leta, zbog nepažnje prilikom izvođenja radova došlo je do urušavanja jednog dela reprezentativnog zdanja i u svoje vreme najmodernije pijace na Blakanu.

Takođe, Kragujevčane su iritirala dva betonska bunkera koja su nikla ispred samog zdanja narušivši kulturno-istorijsku i urbanističku celinu Miloševog venca a čije rušenje sada gradonačelnik najavljuje.

Zbog narušavanja izgleda zdanja bunile su se i kragujevačke opozicione stranke, predstavnici urbanističeke struke, istoričari, sami građani, kao i prodavci poljoprivrednih proizvoda koju lokaciju glavne gradske zelene pijace ne mogu d akoriste već više od godinu i po dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari