Kao Skadar na Bojani: Šta će biti sa Tržnicom u Kragujevcu? 1Foto: V. G.

Javno komunalno preduzeće Šumadija raskinulo je ugovor sa izvođačem radova na Gradskoj tržnici u Kragujevcu. Posle skoro tri godine neuspelih radova, ovo preduzeće je 1. februara jednostrano raskinulo ugovor sa firmom “Eurodomus” iz Berograda, zbog, kako navode, nepoštovanja odredbi ugovora.

Javna nabavka za izbor drugog izvođača radova raspisana je 23. februara, kada je javnost i saznala da je ugovor sa “Eurodomusom” raskinut, a novi rok za završetak Gradske tržnice u Kragujevcu, po rečima direktora JKP Šumadija Marka Vujnovića, bio je kraj 2023. godine.

Međutim, na portalu javnih nabavki stoji da je postupak izbora novog izvođača radova suspendovan, jer je 17. marta podnet zahtev za zaštitu prava.

U dokumentu u kome je objavljeno da je javna nabavka suspendovana piše i da naručilac obustavlja sve dalje aktivnosti u postupku javne nabavke.

Danas je od JKP Šumadija pokušao da dobije odgovore na pitanja ko je podneo zahtev za zaštitu prava, da li je preduzeće to znalo pre nego što je raspisalo novu javnu nabavku, kao i da li su sve aktivnosti u izgradnji Tržnice prekinute i koliko će to dodatno produžiti završetak radova. Odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

Ono što se za sada sigurno zna i što je za Danas potvrđeno u JKP Šumadija jeste da je ugovor sa prvim izvođačem raskinut zbog nemogućnosti produženja rokova u izvođenju radova.

– Po raskidu ugovora formirana je komisija koja određuje presečno stanje i celokupnu situaciju o izvedenim radovima i njihovoj vrednosti u skladu sa Ugovorom, stoji u odgovoru JKP Šumadije.

Kako su naveli još nije poznato da li će firma Eurodumus plaćati penale zbog toga što su rokovi za završetak radova probijeni za čak 27 meseci, a cena rekonstrukcije se povećala za 100 miliona dinara, jer je u toku pravna analiza poslovnog odnosa između JKP Šumadija i firme Eurodomus, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, na osnovu kojih će biti preduzeti dalji postupci regulisani Zakonom.

Takođe, potvrđeno je i da je javna nabavka za izbor novog izvođača radova, koja je kasnije suspendovana, trebalo da obuhvati samo završetak dodatnih radova na nadstrešnici.

– Oni su posledica izmene projektne dokumentacije, koje su bile neophodne, a nisu bile uključene prvobitnim ugovorom, kažu u JKP Šumadija.

Vrednost tih radova procenjena je na 78 miliona dinara, a prema obaveštenju iz ovog preduzeća, oni ne bi dodatno uvećali cenu rekonstrukcije Tržnice, jer su se uklapali u procenjene vrednosti celokupne javne nabavke.

Rok za završetak radova na nadstrešnici trebalo je da bude 90 radnih dana od uvođenja novog izvođača radova u posao, ali budući da je ova javna nabavka suspendovana, neizvesno je kada će radovi uopšte početi.

Što se tiče radova na ostalim delovima Tržnice iz JKP Šumadija tvrde da sprovode širok spektar aktivnosti da se utvrde i obezbede svi uslovi za završetak radova.

– Trenutno se radi na finalizaciji Separata izmene projekta rekunstrukcije matičnog objekta. Po završetku Separata, izvršiće se tehnička kontrola i započeti sa nastavkom radova na ovom delu objekta pijace. Izrada Separata poverena je UG “Građevinski klaster Šumadije i Pommoravlja”, kažu u JKP Šumadija.

Iako su i direktor JKP Šumadija Marko Vujnović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, boraveći u Kragujevcu za Sretenje, istakli da će zgrada Tržnice biti gotova do kraja 2023. godine, jasno je da će i taj rok biti probijen jer, zbog suspenzije javne nabavke, novi izvođač radova neće biti izabran u predviđenom roku.

Da podsetimo, rekonstrukcija najstarije Tržnice južno od Save i Dunava počela je još 22. maju 2020, a planirani završetak radova bio je decembar iste godine.

Međutim, već u julu 2020, prilikom izvođenja radova, došlo je do urušavanja dela spoljašnjeg zida, da bi zatim i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu konstatovao da je neophodna i ozbiljna sanacija fasade, što nije bilo predviđeno prvobitnim ugovorom.

Krajem 2021. godine radovi su u potpunosti zaustavljeni, zbog “propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta”.

Od tada do danas gotovo da ništa nije urađeno na zgradi Tržnice, za čiju rekonstrukciju je JKP Šumadija podiglo kredit od tri miliona dinara.

Prvobitna cena rekonstrukcije iznosila je 351 milion dinara sa PDV-om, da bi posle šest izmena ugovora, ona dostigla iznos od 454 miliona.

Rok za završetak radova je sa 210 povećan na 672 radna dana, a kada će ona konačno i biti završena ostaje nepoznato.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari