Kragujevačani uz tortu i muziku proslavili 1.000 dan otkako traju radovi na rekonstrukciji Tržnice 1Foto: V. G.

U Kragujevcu se danas navršava tačno 1.000 dana kako je započela rekonstrukcija Gradske tržnice.

Iako je prvobitno bilo planirano da Tržnica prodavce ponovo primi u decembru 2020. godine, rokovi za završetak radova su u međuvremenu pomerani, radovi odlagani i privremeno zaustavljeni, pa je još uvek nepoznanica kada će ova zgrada ponovo početi sa radom.

Svojevrsni jubilej trajanja radova danas su ispred zgrade Tržnice, koja više liči na zgradu koja čeka rušenje, a ne obnovu, proslavili članovi omladine Stranke slobode i pravde.

Oni su hiljaditi dan radova proslavili uz muziku, tortu, konfete i sve ono što priliči proslavi tako značajnog datuma.

Izuzetno hladno vreme i sneg omeli su da žurka poprimi veće razmere, ali članica omladine SSP-a Maša Cvetković kaže da je bitno da se jubijel obeleži.

Kragujevačani uz tortu i muziku proslavili 1.000 dan otkako traju radovi na rekonstrukciji Tržnice 2
Foto: V. G.

– Ovo mesto je pre 1.000 dana bilo jedini izvor prihoda naših sugrađana, pijačnih prodavaca, koji su danas primorani da svoje proizvode prodaju po lokalnim haustorima i uskim ulicama, u nehigijenskim uslovima. Gradska tržnica u Kragujevcu danas više podseća na pijace Bliskog istoka, nego na pijace u srcu Srbije i Evrope, istakla je Cvetković.

Ona je dodala da je Tržnica za Kragujevčane i kulturološki značajno mesto jer se nalazi u okviru Miloševog konaka, gde su donete prve i važne odluke u tek oslobođenoj Srbiji.

– Značaj Tržnice je višestruk i za Grad i za Kragujevčane i zato tražimo da se radovi što pre privedu kraju. Šteta koju je Kragujevac do sada pretrpeo i u finansijskom i u estetskom smislu je ogromna i za to neko treba da preuzme odgovornost, istakla je Cvetković.

Okupljeni su pozvali i gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića da im se danas pridruži i sa njima ugasi svećice na torti, budući da prvi čovek grada, kažu, ne bi trebalo da propusti ovaj jubilej.

Izgleda da je poziv kasno upućen, pa se gradonačelnik nije pojavio na ovom događaju, a okupljeni su uz rođendansku pesmicu, ugasili svećice i pustili konfete.

Da podsetimo, rekonstrukcija Tržnice u Kragujevcu započela je u maju 2020. godine, a prvobitna vrednost radova trebalo je da bude 293 miliona dinara.

U međuvremenu, ugovor je menjan čak šest puta, pa je vrednost radova narasla 343 miliona dinara.

Povećanju troškova i kašnjenu radova značajno je doprinela činjenica da se zid Tržnice obrušio u julu 2020. godine, pa je prvobitni rok produžen do jula 2021.

Radovi su u potpunosti obustavljeni krajem 2021. godine zbog, kako je tada navedeno, “uočenih nepravilnosti u radu”.

Zatim se radilo na ispravljanju projekta, a novi rok za završetak radova bio je oktobar 2022. godine. Tržnica i dalje stoji nezavršena, a novina je samo to da je zarasla u korov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari