Opozicija u Kragujevcu traži formiranje Anketnog odbora zbog višegodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice 1Foto: Z. S. M.

 

Opozcione stranke u kragujevačkom lokalnom parlamentu zahtevaće novu sednicu Skupštine grada po hitnom postupku i tražiće formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio svim činjenicama vezanim četvorogodišnju rekonstrukciju Gradske tržnice koja i dalje traje.

Ova inicijativu, kao i osvrt na aktuelni politički trenutak u Kragujevcu, saopštena je juče na konferenciji za štampu Pokreta Zajedno za Šumadiju, na kojoj su Veroljub Stevanović predsednik Zajedno za Šumadiju i Bojan Stojadinović član IO ZZŠ komentarisali aktuelnui političku situaciju i najavili naredne korake delovanja.

– Svedoci ste da će vlast što je ređe moguće sazivati sednice Skupštine Grada, bežeći od sučeljavanja mišljenja sa opozicijom, i zato ćemo mi redovnim konferencijama za medije pokušati da iskomentarišemo sve odluke vlasti ali i da odgovorimo na optužbe, istako je Stojadinović.

Stojadinović: Još jedno podmetanje SNS-a

Prva stvar, po njegovim rečima, koju želi je da pobije su optužbe SNS-a vezane za dugovanja grada iz perioda vlasti ZZŠ kao i da oni i dan danas otplaćuju te dugove.

– To naprosto nije istina, grad Kragujevac se jeste u tom periodu zaduživao ali isključivo zbog investicionih aktivnosti i te kredite redovno servisirao. Podsetiću da je iz kredita izgrađen zatvoreni baze, te dve tržince, na Aerodromu i Šarena, kao i dve zgrade primarne zdravstvene zaštite, zgrada Hitne pomoći i Ambulante broj 4, što je bila obaveza repulike ali je grad Kragujevac finansirao zbog potreba da svojim građanima omogući bolju zdravtvenu zaštitu, neveo je on.

U trenutku smene vlasti 2014. godine dug grada prema poslovnim bankama je bio je 10 miliona evra i svi krediti su isticali 2016.-te sem jednog manjeg koji je isticao početkom 2017.-te godine, što znači da bi svi krediti odnosno 95 posto bilo vraćeno do kraja našeg mandata.

– Nakon toga dolazi nova vlast na čelu sa Radomirom Nikolićem, koju karakteriše baš kreditna zaduženost. U novembru 2016. grad uzima kredit od 23 miliona evra, iz koga je trebalo da dobijemo novu autobusku stanicu, a nismo, onda asfaltnu bazu, a nismo, onda 100 novih autobuskih stajališta i opet nismo. Razlika izneđu nas i njih je što smo mi uzimali kredit za investicije, a oni za plate i javnu potrošnju. Tako kada govore o nekim navodno našim dugovima od pre 10 godina, poručujem im da pogledaju prvo u svoje dvorište i svog sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika, naveo je Stojadinović.

Takođe povodom optužbi narodnog poslanika Miroslava Petrašinovića da je administracija Veroljuba Stevanovića potrošila za 5 meseci 10 miliona dinara za reprezentaciju, oni su se obratili Šumadija sajmu po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

– Dobili smo informaciju da je za navedenih 5 meseci za reprezentaciju potrošeno svega 230.000, a da se cifra od 10 milona dinara odnosu na ishranu sportista u restoranima Šumadija sajma i to je knjiženo kao prihod Šumadija sajma, tako da ne može biti reprezentacija, zaključio je Bojan Stojadinović, po kom je ovo „samo jedno u moru podmetanja predstavnika SNS-a koji u nedostatku sopstvenih uspeha žele da dezavuišu javnost”.

ZZŠ i kragujevačka opozcije će uvek dokumentovano i transparentno iznositi činjenice na ovakve teme poručio je on.

Stevanović: Neshvatljivo je da rekonstrukcija Tržnice toliko traje

Veroljub Stevanović je još jednom istakao jedinstvo celokupne opozicije koje se najbolje ogleda u pripremi sednice po hitnom postupku oko afere Servis, kao i da se od te teme neće odustati, jer je u pitanju klasična zloupotreba i miriše na ozbiljan kriminal.

– Takođe u narednom periodu zahtevaćemo novu sednicu po hitnom postupku i tražićemo formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio svim činjenicama vezanim za evo već skoro petogodišnju rekonstrukciju Gradske tržnice, koji bi istražio sve ugovore i radove, pokušao da sazna kojliko građane Kragujevca stvarno košta rekonstrukcija tržnice, kao i to kada će biti završena, kaže on.

Opozicija u Kragujevcu traži formiranje Anketnog odbora zbog višegodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice 2
Po dostupnim podacima cena rekonstrukcije će preći milijardu dinara Stevanović i Stojadinović Foto: ZZŠ

Po Stevanovićevim rečima „neshvatljivo je da taj proces toliko dugo traje”.

– Ja garantujem da bih ga završio za tri meseca, a pogotovo je neshvatljivo da po dostupnim podacima će cena rekonstrukcije, ne izgradnje već rekonstrukcije preći milijardu dinara, istakao je Stevanović.

Takođe, kao i na prethodnim obraćanjima javnosti i medijima Stevanović je naglasio da je ovo je tek početak, i da oni kao opozicija neće ni za jotu uzmaći i smanjivati pritisak na vlast, te da ista od njih može da očekujete razne metode borbe.

– Garantujemo vam da ova vlast neće izgurati svoj pun mandat, završio je svoje izlaganje Vroljub Stevanović.

„Koga zazidati” da bi se okončalo „Zidanje Skadra”?

Da podsetimo, kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida. Tim povoodm sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Gradonačelnik Nikola Dašić je krajem 2021. godine obećao istragu povodom devastiranja Gradske tržnice i radova koji nisu odmicali rekavši tada da to nije „političko već kragujevačko pitanje” ali se, uglavnom, na tome ostalo i po pitanju odgovornosti ali i završetka radova.

Sami Kragujevčani koji već godinama rekonstrukciju Tržnice nazivaju Skadar na Bojani, prošlog vikenda pokrenuli su prošlog vikenda crnohumornu anketu sa pitanjem, baš kao u narodnoj pesmi „koga u nju zazidati” kako bi rekonstrukcija najveće i najstarije pijace u gradu bila završena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari