Zainteresovanost turskih privrednika za ulaganje u Srbiju iz godine u godinu sve je veće, a potvrda tome je i srpsko-turski poslovni forum koji je juče u Beogradu okupio više od 100 privrednika iz obe zemlje. Hotel M ugostio je 40 turskih biznismena iz različitih oblasti, trgovine, prehrane, građevine, tekstilne industrije. Svi oni su kroz unapred zakazane sastanak, ali i na licu mesta pokušali da unaprede saradnju sa srpskim kolegama, raspitaju se o poslovnom okruženju i ugovore poslove koji bi od obostrane koristi bili i jednima i drugima.


– Turske firme zainteresovane su za ulaganje u sektor tekstilne, građevinske i prehrambene industrije, hotelijerstvo i turizam. Na hiljade turskih građana i prevoznika prođe kroz Srbiju svake godine, ali nemaju adekvatnih mesta za predah od puta, zbog čega su i takva ulaganja moguća – rekao je Nedžad Kačapor, generalni sekretar udruženja privrednika SITA, koje je zajedno sa Privrednom komorom Beograda organizovalo treći susret srpskih i turskih privrednika u Beogradu.

Ove godine, u poređenju sa prošlom, Srbija je uspela da privuče još više potencijalnih investitora iz zemlje koja je u protekloj deceniji na ekonomskom nivou napravila pravi bum. Deo zasluga za unapređenje saradnje naših dveju zemalja ide na račun Sporazuma o slobodnoj trgovini, ali deo, kako je to juče istakao i turski ambasador Ali Riza Čolak, pripada i turskim serijama.

– Tursku je prošle godine posetilo 134.000 turista iz Srbije i verujem da će taj broj biti veći. Ove godine bi trebalo očekivati da će se povećati i broj letova između Beograda i Istanbula – istakao je Čolak, i naglasio da veliki broj turskih serija, koje se prikazuju na srpskim televizijama, mogu da približe narode i budu podsticaj za još veća ulaganja u Srbiju. Do sada, ulaganja Turske u Srbiju nisu bila na naročito visokom nivou, naročito ako se zna da je Turska investirala nekih 95 miliona evra, a da je u Rumuniju i Bugarsku uložila 9,5 milijardi dolara, odnosno 4,5 milijardi dolara. Turska ekonomija je trenutno 16. najjača na svetu, tako da, istaknuto je, hrabri podatak da bi međusobna robna razmena sa Srbijom u narednih pet godina mogla da se poveća za 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari