Veselinović o upozorenju pred otkaz radniku Jure: Ako Dalibor dobije otkaz, organizovaćemo protest ispred fabrike 1Foto: N1

Predsednik sindikata Sloga u niškoj fabrici Jura Dalibor Nikolić dobio je upozorenje pred otkaz jer je “prekršio radnu disciplinu” zato što je medijima rekao da u vreme najvećih vrućina klima uređaji ne funkcionišu adekvatno.

Ovo nije prvi slučaj da radnici Jure dobijaju i upozorenja, ali i otkaze, a sagovornici Danasa kažu da su problem konastantni id asu dobrim delom rezultat tolerantne politike vlasti u Srbiji prema, pre svih, stranim investicijama, kakva je upravo južno-korejska Jura.

Predsednik UGS Sloga Željko Veselinović kaže da je Jura po ko zna koji put pokazala svoje pravo lice i po ko zna koji put predstavnika sindikata stavila u status pred otkaz i to zato što je rekao ono što su i oni priznali, a to je da su radnici radili bez klime na velikim vrućinama.

“To je potpuno nedopustivo i lično smatram i zalagaću se svim silama da se Jura ili natera da poštuje zakon ili istera iz Srbije. Ukoliko Dalibor bude dobio otkaz organizovaćemo protest ispred fabrike”, kaže Veselinović.

Za ovakve stvari su, ističe, podjednako krive i državne institucije koje Juri dozvoljavaju ovakve i slične stvari već 13 godina.

“Zato je Srbiji potreban novi Zakon o radu koji bi ovakve slučajeve sprečio i kojim bi se ovakvi nesavesni poslodavci žestoko kažnjavali”, napominje on.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Zoran Mihajlović napominje da definitivno postoje problemi u nekim kompanijama koje dolaze sa strane.

“Mislim da je problem u tome što je država malo više tolerantna prema stranim investicijama, one dobijaju podsticaje jer otvaraju pogone ovde i zapošljavaju ljude. Kada se potpisuju ugovori o investiranju sa takvim kompanijama mislim da se često stavljaju klauzule kojima se garantuje da nema sindikalnog organizovanja, da poslodavac neće imati problem sa sindikatima”, ističe Mihajlović.

On podseća sa je Samostalni sindikat ima problem i sa Jurom u Leskovcu, gde su uspeli da dobiju sudski spor za dva radnika koji bi trebalo da budu vraćeni na posao.

“Nisam siguram da će to da se desi, jer zakon nije na strani radnika već na strani poslodavca. A zaposlenima su tako ugrožena ne samo radnička već i ljudska prava, jer veliki broj poslodavaca se ne ponaša onako kako se ponaša u svojoj zemlji”, kaže Mihajlović.

On napominje da neke korporacije idu na to da zastraše radnike, da ne gledaju koliko će da ih košta jedan pojedinačan slučaj jer oni profitiraju mnogo više od toga što drže radnike u strahu.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je problem što se kod nas generalno u praksi ne sprovode odredbe zakona, Ustava, a i sudstvo loše funkcioniše.

“Sve to onda jako sužava izbor i prava građana. Naročito se to vidi kada se radi o stranim radnicima koji kod nas sve više dolaze da rade. Mislim da bi bilo neohpdno napraviti sporazum pod kakvim uslovima oni koji dolaze mogu da rade. Mi ni ne znamo kako su ugovoreni poslovi u kojima dolaze strani radnici ovde da rade”, ističe Kovačević i dodaje da Jura nije jedina, da ima dosta takvih slučajeva, i da se mnogo više toga dešava u onim firmama gde poslovi idu preko države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari