Predsednik sindikata Sloga u niškoj Juri dobio upozorenje pred otkaz jer je rekao da ne rade klime 1Foto: N1

Predsednik sindikata Sloga u niškoj fabrici Jura Dalibor Nikolić dobio je upozorenje pred otkaz jer je “prekršio radnu disciplinu” tako što je u medijima “iznosio netačne informacije o poslodavcu”, navodeći da klima uređaji u vreme tropskih vrućina ne funkcionišu adekvatno, da je inspekcija rada konstatovala loše uslove rada, a da se zaposlenima preti kažnjavanjem.

Upozorenje pred otkaz usledilo je par dana nakon što je Danas objavio informaciju da u Juri u Nišu, koja ima oko 2.700 zaposlenih, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme toplotnog talasa, kada je u hladu izmereno više od 35 stepeni.

Naši izvori su kazali da su sve hale pregrejane i radnici prinuđeni da rade u mokrim majicama i šorcevima, ali da poslovodstvo ne reaguje na peticiju kojom su tražili da se klimatizacija uključi.

Nikolić je nešto kasnije za pojedine medije javno govorio o lošim uslovima rada u vreme tropskih vrućina.

Jura: Pretio je neposrednom rukovodiocu i sedeo je na radnom mestu- na gajbicama

“Zaposleni je svojim navodima učinio povredu radne discipline iz Pravilnika o radnoj disciplini, radnoj obavezi i kodeksu ponašanja zaposlenih, koji navodi da poslodavac može da otkaže ugovor o radu ukoliko zaposleni lažno ili netačno izveštava ili iznosi lažne činjenice ili neovlašćeno otkriva podatake trećim licima…, koji bi mogli naškoditi ugledu Društva…”, navodi se između ostalog u upozorenju pred otkaz, u koji je Danas imao uvid.

Nikoliću se pripisuje i da je “upućivao pretnje neposrednom rukovodiocu”, “koristio mobilni telefon u vreme rada”, “sedeo na radnom mestu – na gajbicama” i “neopravdano odsustvovao sa posla”.

 

Predsednik sindikata Sloga u niškoj Juri dobio upozorenje pred otkaz jer je rekao da ne rade klime 2
Foto: Saša Đorđević/ Beta

“Na osnovu svega navedenog utvrđeno je da je zaposleni učinio pomenute povrede radne discipline, odnosno radne obaveze, i bio svestan posledica usled svog ponašanja, da je javno  iznosio lažne činjenice o poslodavcu i neovlašćeno otkrivao podatke treći licima, čime je neminovno izložio poslodavca narušenju poslovnog ugleda pred neimenovanim najširim auditorijumom. Takođe, zaposleni je načinio povredu obaveze čuvanja poslovne tajne, iako je takvu obavezu preuzeo na sebe zasnivanjem radnog onosa…, navodi se u upozorenju.

U njemu se naglašava da je reč o “ozbiljnoj povredi radnog odnosa koja može dovesti do otkaza ugovora o radu”, te da ”ukoliko zaposleni učini istu ili sličnu povredu u narednom periodu, biće mu otkazan ugovor o radu bez prethodne otkazne procedure”.

Nikolić: Ništa nije tačno, reč je o čistom zastrašivanju

“Ovo je pretnja praznom puškom jer ja ništa od ovih povreda nisam učinio. Reč je o čistom zastrašivanju i poruci svima drugima kako bi mogli da prođu ukoliko progovore. Jesam rekao da klime treba da se pojačaju jer je vrućina bila izuzetno velika, ali nisam pretio neposrednom rukovodiocu, niti sam neopravdano izostajao sa posla, već sam bio na suđenju protiv Grada pošto me je napao pas na ulici. Mobilni telefon jesam koristio u nekim situacijama jer imam ćerkicu koja boluje od cerebralne paralize pa sam morao da organizujem njen prevoz do kuće”, kaže Nikolić za Danas.

Zaposleni u Juri su, inače, početkom ovog meseca potpisivali peticiju da se uključe rashladni uređaji, dok su lideri različitih fabričkih pogona poručivali da su spremni da zaustave proizvodnju ukoliko se hale ne rashlade, ali to nisu učinili.

Članovi Saveta radnika razgovarali su sa predstavnikom poslovodstva, Korejcem, a on im je rekao da “svako kome se ne sviđa što klime nisu uključene ‘može da ide kući’”.

Nakon izveštaja u Danasu o takvoj situaciji, inspekcija rada je posetila nišku Juru i, prema nezvaničnim informacijama, naložila da se u roku od sedam dana otklone svi nedostaci u sistemu rashlađivanja.

Poslovodstvo Jure je u odgovoru na naša pitanja negiralo tvrdnje zaposlenih da nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, ali je “priznalo” da postoje kvarovi na tri od 14 takvih  uređaja, “koji će u najkraćem roku biti otklonjeni”.

Zaposleni u Juri su, inače, prethodno iznosili niz tvrdnji o veoma teškim uslovima rada u toj korporaciji.

Oni su između ostalog tvrdili da im se ograničava odlazak u toalet i preporučuje nošenje pampers pelena, preti otkazom u slučaju trudnoće i bolesti, prekida radni odnos kada pokušaju da formiraju sindikat, zabranjuje sindikalno delovanje,  kao i da su izloženi zlostavljanju i mobingu.

Inspekcija rada pri ovom Ministarstvu je više puta kontrolisala uslove u Juri, te svaki put ocenila da kompanija posluje u skladu sa zakonom, a da su njeni propusti minimalni.

Optužbe o uslovima rada u Juri negiralo je i njeno poslovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik sindikata Sloga u niškoj Juri dobio upozorenje pred otkaz jer je rekao da ne rade klime 3
Aleksandar Vučić u Juri u Leskovcu: Foto Youtube printscreen

Prilikom posete leskovačkoj fabrici Jure Vučić je poručio da to nije “ta užasna fabrika” već “najbolja fabrika”, da je “ponosan kako ona izgleda” i da “nigde nije video te čuvene pelene”. Pritom je zaključio da je “prošlo vreme utopijskog socijalizma i samoupravljanja”.

Prema njegovim rečima, država Srbija je kompaniji Jura uplatila subvencije za zapošljavanje radnika u iznosu “od 27 do 28 miliona evra”. Jura je, kako je kazao, ta sredstva “vratila u jednoj godini” kroz poreze i doprinose za novozaposlene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari