Poljoprivrednici Srbije započeli su jutros protest i traktorima krenuli ka glavnom gradu kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom vlade prema poljoprivredi i novim merama ministarstva koje ih, kako kažu, dovode u još nepovoljniji položaj, iako su mere najavljivane upravo kao podrška za oporavak ove grane, rečeno je Danasu u Asocijaciji udruženja poljoprivrednika Srbije, organizatoru ovog protesta.

Prema istom izvoru, policija je zabranila ulazak traktora na magistralne puteve, tako da su se oni preusmerili na atarske, ali su sve kolone zaustavljene kod većih gradova. Istovremeno, policija je na pojedinim mestima traktoriste nadzirala i policijskim helikopterima. Na delu magistralnog puta Novi Sad – Subotica traktori su ipak ušli na „zabranjenu teritoriju“ i uspostavili blokadu. Tu će, kako najavljuju, ostati sve dok neko od nadležnih ne dođe da porazgovara sa njima.

Dogovor o protestu donet je u petak u Futogu, na sastanku Asocijacije udruženja poljoprivrednika Srbije, a odazvalo se nekoliko hiljada traktorista iz cele zemlje. Seljaci traže od vlade da održi obećanje i donese mere podrške i pomoći poljoprivredi, kojoj je takva pomoć i te kako potrebna, umesto što je ponudila navodno specijalne kredite, čije su kamate čak i veće od dosadašnjih, kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije.

– Mi želimo da poljoprivrednici Srbije budu konkurentni, da budu proizvođači koji će ostvariti prihode, a ne da budemo jeftini proizvođači koji će doneti profit nekome drugom, kaže Kiš.

Oko 13 časova sve kolone su bile zaustavljene, kako u Vojvodini, tako i u Srbiji, kaže Vojislav Malešev iz Udruženja 100 Paora Plus, a policija je zapretila da će poslati interventne brigade ukoliko pokušaju da uđu na bilo koji magistralni put.

– Ovo je zaista smešno. Dozvoljava se raznim navijačkim grupama da organizuju proteste, da divljaju, a nama prete policijom. Mi nismo došli da blokiramo sugrađane, da bilo kome smetamo, želimo samo da na ovaj način ukažemo na težak položaj u kojem se našla čitava poljoprivreda Srbije, kaže Malešev.

Bačka Topola: Pištoljem na traktoristu

Poljoprivrednici iz Vojvodine su kasno popodne stigli blizu Beograda, ali okolnim putevima i preko njiva, budući da je policija blokirala sve regionalne, pa i lokalne puteve. – Poljoprivrednici su ogorčeni zbog ponašanja policije, i naš prvi zahtev je sada da odblokiraju puteve i dozvole nam da se krećemo. Mi ćemo ostati u protestu, sve dok se ne ispune naši zahtevi, dakle, ne vraćamo se kućama, rekao je za Danas Miroslav Ivković, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Srbije. On je takođe saopštio da je tokom dana došlo do incidenta, u kojem je jedan od policajaca drškom od pištolja razbio šoferšajbnu na jednom traktoru, zatim izvukao traktoristu napolje, oborio ga na zemlju i prislonio mu pištolj uz slepoočnicu. Taj događaj je izazvao veliko ogorčenje među poljoprivrednicima, i oni su sada još više odlučni da ne odustanu od protesta, kaže Ivković. V. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari