Vojvođanski usevi u dobroj kondiciji 1Agrotehnička mera koja podstiče bokorenje biljaka: Valjanje zemlje

Velika količina padavina, praćena izlivanjem reka, nije nanela štetu svim usevima. Preciznije rečeno, ratarska proizvodnja uništena je na pojedinim lokacijama u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok su usevi u Vojvodini u dobroj kondiciji. Najveću štetu na usevima, zbog izlivanja reke Jasenice, pretrpeli su meštani sela Žabari i Natalinci kod Topole.

Velika količina vode nalazi se na njivama, a usevi pšenice, ječma i lucerke, koji su tek počeli da niču, poplava je uništila. Prognoze poljoprivrednika su da će se sa prolećnom setvom krenuti tek za mesec dana, koliko je potrebno da se voda povuče i oranice osuše. Stručnjaci, međutim, tvrde da treba sačekati kraj ovog nestabilnog perioda, kako bi se sagledali dobri i loši aspekti padavina, zahvaljujući kojima se vlaga u zemljištu, u pojedinim delovima Srbije, popravila. „Pošto je vlaga u dubljim slojevima zemljišta, odnosno na dubinama od 60 do 120 santimetara, prethodnih godina bila u deficitu, zahvaljujući ovim padavinama situacija se popravila“, objašnjavaju u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin.

– Količine padavina na nivou višegodišnjeg proseka kreću se oko 240 litara po kvadratnom metru za period od oktobra do kraja februara. Analiza padavina registrovanih u martu, tek će nam pokazati šta se sve dešavalo. U ovom trenutku možemo reći da je kiša dobrodošla, bez obzira što otežava ulazak u njive i prolećnu prehranu, kao i setvu jesenjih useva. Ratari iz iskustva znaju da su rodne godine bile uvek kada je bilo dovoljno padavina. Nadamo se da će tako biti i ove godine – objašnjava situaciju sa obilnom kišom savetodavac iz Zrenjanina, Zorica Rajačić.

Prema njenom iskustvu, tamo gde uslovi dozvoljavaju biće narednih dana aktuelna mera valjanja zemlje, naravno, ukoliko za to postoji potreba. Ova poljoprivredna mera, inače, podstiče bokorenje biljaka, a naša sagovornica ističe da je valjanje zemlje veoma korisno za uzgoj pšenice. Ona podseća ratare da je primene ukoliko je potrebno i ukoliko ima uslova za to.

– Pšenica na njivama u srednjem Banatu je u fazi bokorenja. Biljke posejane u optimalnim rokovima imaju razvijene izdanke i takva pšenica je u odličnoj kondiciji. Pšenica posejana kasnije ima najviše dva do tri sekundarna izdanka. Zdravstveno stanje pšenice je dobro a samo na pojedinim parcelama uočeni su simptomi pegavosti. Kada je reč o nezi pšenice, potrebna je druga prihrana, a nakon toga sledi zaštita useva od bolesti korova i insekata. Za sada nema potrebe za ovim merama – poručuje Zorica Rajačić.

I dok je prisustvo pegavosti kod ječma mala, na njivama zasejanim lucerkom primećeni su glodari. Ozimi ječam na vojvođanskim njivama je u fazi bokorenja. Stručnjaci kažu da je dobro podneo zimu mada je ovaj period na kraju zime i na početku proleća – osetljiv. U ovom periodu moguća je pojava sive pegavosti, zbog visokih temperatura u zimskom periodu. Iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi savetuju poljoprivrednike u Sremu da redovno prate rast i razvoj ječma, kao i da pošalju uzorke zemlje na analizu, kako bi dali usevima adekvatnu prehranu.

Savet stručnjaka

– Iako je blaga zima pogodovala rastu strnih žita, treba obratiti pažnju na neizmrzle bakterije koje mogu prouzrokovati bolesti, pre svega, sivu pegavost kod ječma. Ukoliko se to dogodi useve treba tretirati fungicidom. Neophodno je da proizvođači redovno obilaze svoje njive, i da osim razvoja useva, prate i da li se razvija i bolest. Biljke bi trebalo tretirati ukoliko se simptomi bolesti pojave na više od 10 odsto useva – savetuje Nedeljka Jekić, savetodavac zaštite bilja Poljoprivredne stručne službe u Rumi, a ratarima koji su koristili stajnak poručuje da nema potrebe za velikom prihranom, osim u manjim količinama „kana“ i „jana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari