Za isti posao muškarcima 8,7 odsto veća plata

Nejednakost u zaradama među polovima u Srbiji manja nego u EU

Ostavite komentar


  1. Dakle do te bombastične cifre iz naslova došli ste poređenjem žena i muškaraca zanatlija i fizikalaca. A nagađate da se još radi i o IT sektoru i direktorima.
    Za ove prve, zanatlije i fizikalce stvar je prilično samoobjašnjavajuća – ko jače zapne dobije veću platu.
    Za programere je opet teško odrediti šta je „isti posao“. Nije isto klepati sajtove u WordPressu i praviti aplikacije i 3d renderovanje, a to kanda pokušava da se strpa u isti koš.
    U tu statistiku se nekako ne uklapa podatak da je 80 posto sudija i direktora škola ženskog pola kao i da je plata svih zaposlenih u školstvu zdravstvu, vojsci i policiji po difoltu ista za sve a samim time i za oba pola.
    Tako da nam ostaje razlika u platama kasirki i kasira i možda još konobara i konobarica mada se ne bih zakleo da su tu muškarci u nekoj prednosti.

  2. Niko ne govori o rodnoj ali i drugoj nejednakosti kod Nobelovih nagrada za fiziku ili hemiju ili Fildsovoj nagradi za matematiku, koja je u matematici ekvivalent za Nobela. Zašto tu nema više žena (ima ih jedva 2-3% ili ni toliko), Roma ili Afrikanaca?! U Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, tehnološkom centru sveta, kažu da je polno-rasni sastav otprilike sledeći: Belci 80%, Azijati 20%, muškarci 100%. Jedan poljski poslanik u Evropskom parlamentu je pre izvesnog vremena osuđen zbog „govora mržnje“ jer je rekao da žene i moraju zarađivati manje jer su fizički slabije i manje osposobljene za teže i zahtevnije poslove. Naveo je i da među 100 najboljih šahista na svetu (gde se ne diže ni kašika) nema nijedne žene i da je na Olimpijadi iz teorijske fizike u Poljskoj najbolje plasirana žena bila na 800.mestu. Optužen je za govor mržnje mada su podaci koje je naveo sasvim tačni.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.